SCREEN IT: over de invloed van de schermcultuur

Dubbeltentoonstelling in het kader van de vijfde Stadstriënnale Hasselt-Genk

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Zaterdag 5 oktober 2019


Beeldschermen. Je kunt er vandaag de dag nauwelijks nog omheen. We werken achter schermen, ontspannen voor schermen en checken wel 250 keer per dag het schermpje van onze smartphones. De impact van de schermcultuur op het dagelijks leven is enorm, maar toch sta je daar niet altijd bij stil.

De impact van de schermcultuur op de hedendaagse cultuur is vervat in twee centrale exposities in Hasselt en in Genk onder de noemer SCREEN IT. De tentoonstellingen, op respectievelijk Corda Campus Hasselt en in C-Mine Genk, worden gehouden in het kader van de vijfde editie van de Stadstriënnale Hasselt-Genk en zijn met ingang van dit weekend, te zien tot en met 5 januari.

Behalve de twee hoofdexpo’s zijn op nog eens veertien plekken in de twee steden satelliettentoonstellingen te zien.  Ook hier ligt de focus op het thema van het beeldscherm. Curator Pieter Jan Valgaeren heeft niet zomaar voor de twee locaties gekozen: Corda Campus ligt op het terrein van de voormalige Philipsfabriek, bakermat van de Philicorda (een elektronisch orgel, de cassetterecorder en zelfs de CD. Vandaag zijn er meer dan honderd innovatieve startups gevestigd. SCREEN IT refereert in dit geval dan ook aan innovatie en de technologische evolutie, met onder meer een esthetische presentatie van referentiewerken uit vijftig jaar schermcultuur.

C-Mine in Genk is dan weer hét mekka van de creativiteit. In de Compressorzaal op de eerste verdieping krijg je een sterke schermgebonden tentoonstelling waarbij de kunst sterk beïnvloed wordt door beeldtaal uit films, commercials en videogames. Leuk is dat het geheel sterk interactief is opgevat, waardoor je effectief kunt deelnemen aan de expositie.

Gedetailleerde informatie, onder meer over de openingstijden, is te vinden via www.stadstriennale.be

Lees ook