Moeten we influencers naar Limburg halen?

Zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 5 oktober 2019

We schijnen er niet meer zonder te kunnen, de zogeheten 'influencers' die via social media hun belevenissen, hun smaak, hun mening met ons delen. De meeste succesvolle van hen zijn ware mediamerken geworden, soms groter dan een gemiddeld tijdschrift of krant, als je het hebt over het aantal lezers / volgers / vrienden.

Neem Anna Nooshin, die op nummer 1 staat van de lijst van influencers in Nederland, met zo'n 850.000 fans op Instagram en een 280.000 op YouTube. Slimme tante, pakt dat met sexy foto's, uitgekiende thema's en compacte teksten handig aan. Haar fotogenieke verschijningsvormen zullen er voor een deel zeker debet aan zijn.

Neem de Amerikaanse familie Kardashian. De vrouwelijke familieleden hebben tot nu toe niet echt geëxcelleerd in een of ander vak, maar hebben miljoenen volgers op social media. Weten op die manier massa's geld bij elkaar te harken. En ze zijn niet te beroerd om die rijkdom breed op diezelfde kanalen te etaleren. Ik ken heel wat mensen, zeker jongeren, die veel meer weten over deze 'sterren',  dan over wat er verder in de werkelijke wereld gaande is.

Het fenomeen van influencer vind ik op zich niet verkeerd. En veel mensen zitten nu eenmaal op social media, dat kun je vanuit de 'oude media' niet ontkennen. Ik denk wel dat er af en toe wat veel waarde aan wordt toegekend en dat de kwaliteit op z'n zachtst gezegd wisselend is.

Van de week presenteerden de toeristische organisaties Maastricht Marketing en Visit Zuid-Limburg nog een aantal influencers die allerlei 'leuke dingen' over onze regio gaan schrijven. Mooi allemaal. Maar als ik veel van die stukjes lees, dan denk ik, och, het valt wel mee met die kwaliteit, of dus eigenlijk vaak ook niet. Ik denk dat teveel geredeneerd wordt in de trant van 'die heeft veel volgers, dus nodig hem of haar maar uit'.  Wat er dan verder uitrolt, is minder van belang.  

Ik pleit er niet voor dat dit soort toeristische organisaties niks met social media moeten doen, je mag nu eenmaal niet stil blijven staan. Maar als de kwaliteit bij ervaren journalisten al lang niet altijd verzekerd is, dan is dat bij de influencers zeker niet het geval. Sowieso zou het een goede zaak zijn dat de ervaren schrijvers dus ook meer aan influence via social media gaan doen, en niet op hun eilandje blijven zitten. Kortom, een goede kwaliteitsfilter lijkt me alvast belangrijk.

Dat het met influencers flink uit de hand kan lopen, bleek ook deze week. Nota bene Saoedi-Arabië is bezig met een charme-offensief. De kroonprins (Mohammed bin Salman) die niet te beroerd is om een te kritische journalist (Jamal Khashoggi) in stukken te laten snijden, gaat miljarden pompen in toerisme, want ooit raakt de olie op. We kunnen nu al een visum krijgen.

Een aantal Nederlandse influencers en 'kunstenaars' werd door het regime in Saoedi-Arabië uitgenodigd en in de watten gelegd. En wat leverde dat voor verhalen op: juist ja, dat het allemaal 'reuze meeviel' daar. Best gezellige mensen, vriendelijke sfeer, geen extreme toestanden. Leuk land om naar af te reizen.

Dat krijg je als je totaal onervaren en niet nadenkende influencers ergens naar toe stuurt. Die slikken alles voor zoete koek. Dat Saoedi-Arabië nog altijd een van de meest dictatoriale landen ter wereld is, niks van gelezen in die stukjes. Dat de vrouwen nog altijd geen enkele vrijheid hebben en tweederangs burgers zijn, niks van gelezen. Dat duizenden mensen die niet de middeleeuwse ideeën van het regime delen, in de gevangenis zitten, gefolterd worden, en in veel gevallen ook geëxecuteerd (onthoofding doorgaans), niks van gelezen. Het was er vooral reuze gezellig.

Ik hoop niet dat die influencers teveel invloed gaan krijgen. Er gaat al genoeg onzin viraal.

Jo Cortenraedt  

Lees ook