John O'Hare met gebroken voeten de grens over

Amerikaanse veteraan terug in Mesch

Vrijdag 13 september 2019

De Amerikaanse oorlogsveteraan John O'Hare is een van de hoofdpersonages in het boek 'Portretten van de vrijheid' , dat in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten gemaakt is door de redactie van Chapeau.

O'Hare is dezer dagen bij de herdenkingsbijeenkomsten en is nog eens geïnterviewd voor L1 en de NOS. In het boek vertelt hij uitvoerig over zijn belevenissen als 19-jarige jongen.

Hier enkele fragmenten uit dat verhaal:

Het is dinsdag 12 september als John O'Hare (nu in de leeftijd van 94 jaar) als een van de eerste Amerikanen vanaf Moelingen via de weilanden Mesch bereikt en voet zet op Nederlandse bodem. Een wankele voet in zijn geval, want die is tijdens de tocht door Frankrijk en België gebroken. Er is nog geen tijd geweest om die te opereren.

„Natuurlijk deed dat pijn", klinkt het vanuit Texas, waar O'Hare (inmiddels 94) al jaren woont. „Maar ja, we moesten door. En door die stevige soldatenschoenen had ik wel nog wat houvast. Ik kreeg er wel steeds meer last van, de voet werd steeds dikker. Pas na de bevrijding van Maastricht (14 september) werd ik overgebracht naar Engeland voor een operatie. Och ja, het was maar een voet, ik heb veel ergere dingen gezien."

NORMANDIE

 John O'Hare is lid van het 117e regiment van de 30e infanteriedivisie van Old Hickory. In Mortain in Normandië raken ze in een hevig gevecht verwikkeld met de Duitsers, dat zes dagen heeft geduurd. „Het was een zware tegenaanval van de Duitsers met vele duizenden militairen en massaal aanwezige tanks. Ik was toen wel bang, er sneuvelden veel kameraden voor mijn ogen. De aanval kwam onverwacht. Je realiseert je dat je elke minuut kunt sterven. Ik heb veel doden gezien en ook graven gemaakt voor onze soldaten daar. Het was een andere wereld. Ik kwam uit St. Louis Missouri, waar ik een fijn leven als opgroeiende jongen had, als zoon van een tandarts. Ik ging naar school, het leven was fijn. En ineens word je opgeroepen om in het leger te gaan om een ander werelddeel dat je niet kende, te gaan bevrijden. Je wist dat de tegenstander je wilde vermoorden. Het was alsof ik in een film zat."

Het boek is te koop in het gemeentehuis in Margraten en onder meer in de PLUS-winkels in Eijsden en Margraten.

 

_______________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook