Van koningsdag tot Amal Clooney

De knaller van de week: genderneutraal speelgoed op advies van de minister

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 28 september 2019

Thema's voor een blog genoeg, aan het einde van zo'n week. Neem nou de aankondiging dat Koningsdag komend jaar april in Maastricht zal worden gehouden. Dat was opmerkelijk nieuws. Zelfs op de burelen van Chapeau begonnen wat oranje lampen te knipperen. We zouden dit kunnen doen en dat kunnen doen. De creatieve ideeën vlogen over tafel en ik vermoed dat er ook wel een aantal zullen worden uitgevoerd. In stijl natuurlijk. Koekhappen is nooit zo ons ding geweest. Daarom kwamen we van de week al meteen met 'n eerste advies om de koninklijke familie die dag te trakteren op een mooie wijn van de Apostelhoeve. 

Dan hadden we de VN-klimaatconferentie in New York, waarop de jeugdige Greta Thunberg heel boos sprak tegen de wereldleiders. De reacties waren fel, in twee kampen. Het ene kamp vond het prachtig, dat zo'n meid dat toch maar even durfde. In het andere kamp begonnen ze te twijfelen aan haar psychische gesteldheid. Ik vond het ook nogal aan de krasse kant. Wat meer hoffelijkheid maakt doorgaans meer indruk op me, maar ze heeft wel wereldwijd de aandacht gekregen. 

Veel discussie leverde het plan van de Commissie-Remkes op om nu snel stevige maatregelen te nemen voor het terugdringen van het stikstof. Voor milieu-activisten  gaan de plannen niet ver genoeg, terwijl boeren en automobilisten moord en brand schreeuwen. Er zal in ieder geval wát gaan gebeuren en als het moet dat we het gaspedaal wat minder diep mogen indrukken, tja, dan is dat maar zo. In Amerika mag je sowieso op de meeste autowegen niet harder dan 100, en daar gebeuren minder ongelukken. Je komt daar trouwens ook veel minder hufters tegen op de weg, ook wel zo prettig. 

Dan was er die mooie uitverkiezing van Rianne Letschert tot 'Topvrouw van het jaar'.  De rector magnificus van de Universiteit Maastricht behaalde deze nationale titel met glans. Natuurlijk, hoe beoordeel je zoiets? Is altijd wel een beetje subjectief. Net als 's werelds beste chef-kok of profvoetballer. Daar bestaan ook geen waterdichte criteria voor. Maar toch, het is haar niet alleen van harte gegund, het geeft Maastricht en de universiteit weer een extra 'boost', zoals dat heet. Ze wil vooral meer aandacht voor de positie van de werkende vrouw en daar is niks mis mee. De combinatie van werken, kinderen opvoeden en een huishouden levert een hoop goochelwerk op, waarbij niet elke man als partner een gelijke bijdrage levert. 

Nou vermoed ik dat het bij het echtpaar Clooney niet zo'n vaart zal lopen. George en Amal zullen het in ieder geval budgettair wel kunnen oplossen qua opvang en zo. Maar toch, om daar lekker sarcastisch over te doen, dat vind ik te simpel Die Amal Clooney vind ik een kei. Natuurlijk, ik ben niet ongevoelig voor het feit dat ze er naar mijn bescheiden smaak bijzonder charmant uitziet. Los daarvan, ze opereert heel succesvol als internationaal hooggewaardeerde juriste. En wordt door de Verenigde Naties nu ingezet om te kijken hoe dat met de gevangengenomen IS-rekruten in Irak verder moet. In de kranten stonden foto's van haar aan de zijde van onze Nederlandse minister Stef Blok, of liever andersom. Die Blok is de  protestantse braafheid en geslotenheid zelve. En mevrouw Clooney een en al charme en natuurlijke openheid. Als een verlegen schooljongen lacht hij voorzichtig naar haar. Prachtig om te zien. 

Maar goed, zelfs dat haalde het niet bij de knaller van de week. Die was voor Ingrid van Engelshoven, onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij heeft al vaak de kritiek gekregen dat ze zich niet voldoende richt op de grootste problemen, zoals het lerarentekort in het onderwijs. Ze heeft het liever over genderneutraliteit en aanverwante zaken. Met deze week als hoogte- danwel dieptepunt haar advies aan de speelgoedfabrikanten en dito winkels om geen onderscheid meer te maken tussen jongens en meisjes. Deed me een beetje denken aan dat echtpaar onlangs dat hun kind geen jongen of meisje wilde noemen maar het als 'zij' (meervoud) of 'hun' aansprak. Ai. 

Meisjes met poppen en jongens met auto's, de minister vindt dat niet zo slim. Ok. Maar moet de overheid zich daar nou ook nog mee bezighouden? Ik heb inderdaad vroeger met soldaatjes en auto's gespeeld. Zonder al te schadelijke gevolgen zover ik weet. Onze dochter had het niet zo met poppen. Nou schat, dan toch niet. Nooit gedacht dat dit een zaak van de minister zou worden. Het lijkt mij een goed idee als minister Van Engelshoven eens gaat praten met George en Amal Clooney, of zij hun kinderen wel voldoende genderneutraal opvoeden. Wij Nederlanders hebben namelijk overal verstand van. 


Jo Cortenraedt   

Lees ook