Trots overheerst na Songfestivalverlies

Campagne ‘Come Closer’ kostte 3 ton en leverde Maastricht 5,5 miljoen aan mediawaarde op

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 30 augustus 2019

In totaal 18,3 miljoen euro. Dat was het bedrag dat de gemeente Maastricht en de provincie achter de hand hadden om in 2020 het Eurovisie songfestival in de Limburgse hoofdstad te organiseren. Het geld is op dit moment niet nodig: even voor twaalf uur vanmiddag werd bekend dat niet Maastricht, maar Rotterdam met de hoofdprijs naar huis ging en volgend jaar mei de ogen van de wereld op zich weet gericht.

Voor burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, MECC-directeur Rob van de Wiel en gedeputeerde Joost van den Akker is het pijnlijke verlies geen reden om niet met vertrouwen naar de toekomst te kijken, al was de bekendmaking dat het festival volgend jaar naar Rotterdam gaat, toch wel even slikken. ,,Eerlijk gezegd sta ik hier een beetje bedrukt. Als je zo lang en hard aan een plan gewerkt hebt en het valt in duigen, doet dat wat met je”, zei Penn vanmiddag tijdens een persconferentie waar ze voor het eerst een uitgebreide toelichting gaf. Toch was de teleurstelling bij de Maastrichtse burgemeester niet van lange duur. ,,Maar we zijn ook enorm trots. Het leven zit er weer in. We zijn weer vrolijk. We hebben met zijn allen iets moois neergezet.”

MECC-directeur Rob van de Wiel had het er wat moeilijker mee. Hij gaf toe ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn en bekende dat hij zelfs een traantje had moeten wegpinken toen het nieuws hem bereikte. Toch stelde ook hij zich strijdbaar op. ,,Nu hebben we verloren, maar we gaan een keer winnen. We komen terug.”

Dat zijn MECC het heeft afgelegd tegen Ahoy (de iets betere dakconstructie in Rotterdam was belangrijkste overweging van de organisatie om Maastricht de winst niet toe te kennen, red.), begreep hij wel. ,,Ahoy is een prachtige locatie, maar een bidbook bestaat uit meerdere elementen; we wisten zeker dat wat we aan accommodatie tekort zouden komen op andere vlakken zouden compenseren. We hebben aan Nederland en Europa laten zien dat Maastricht de perfecte bestemming is voor zo’n groot Europees evenement. Het is fantastisch wat we in een korte periode samen hebben bereikt en de regio gaat hier nog lang profijt van hebben."

Volgens de burgemeester is er nog altijd een dikke kans dat Maastricht - op welke manier dan ook – alsnog bij het evenement betrokken wordt. Penn: ,,Ik heb meteen mijn Rotterdamse collega Aboutaleb gebeld. Hij heeft gezegd: we gaan jullie uitnodigen voor een gesprek.”

Intussen wordt druk becijferd wat de campagne – die dit voorjaar onmiddellijk in gang werd gezet nadat duidelijk was geworden dan Nederland het songfestival gewonnen had - Maastricht heeft opgeleverd. Volgens deputé Joost van den Akker heeft de campagne zo’n drie ton gekost, maar heeft de stad daar inmiddels voor 5,5 miljoen euro aan mediawaarde voor teruggekregen. ,,En dat wordt de komende tijd alleen maar meer. Maastricht ligt net als Rotterdam aan de Maas, alleen wat meer stroomafwaarts. We gaan kijken hoe we daar ons voordeel mee kunnen doen.   

 

Lees ook