IN THE SPOTLIGHT

Huub Rademakers, eigenaar Rademakers FF

Auteur: Janneke Grolleman
Dinsdag 20 augustus 2019

Als enige meester-bontwerker van Nederland en eigenaar van Rademakers FF Sittard weet Huub Rademakers wat het betekent om op een repectvolle en bewuste manier te ondernemen in een branche waarover niet altijd objectief bericht wordt. We spraken Huub over het - onlangs verbouwde - familiebedrijf dat hij samen met zijn vrouw Helma runt én over zijn passie voor bontwerk.

Huub Rademakers kreeg het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. In 1965 richtten zijn ouders Rademakers FF op. Samen met zijn drie zussen zag hij hoe zijn ouders dag en nacht in het atelier werkten. ,,Ook op zaterdag en zondag werd er doorgewerkt”, vertelt Huub.

Je bent opgegroeid in een familiebedrijf. Was het voor jou vanzelfsprekend dat je ook in de zaak ging werken?
,,Als je bij de zaak woont en je ouders hier vrijwel altijd aan het werk zijn, raak je automatisch verweven met het bedrijf. Ik deed vaker klusjes voor mijn ouders, niet omdat het verplicht was, maar omdat ik het leuk vond. Toch besloot ik na mijn middelbare school iets heel anders te gaan doen. Ik wilde weten wat er nog meer was en of ik mijn passie voor auto’s verder kon ontwikkelen. Ik studeerde werktuigbouwkunde, maar kwam er al snel achter dat het voor mij te abstract was. Ik stopte met mijn opleiding en besloot het vak ‘bontwerker’ te gaan leren. Ik wist natuurlijk al het nodige over bont, maar ik vond het belangrijk om het vak zelf te leren en om zelf de vakkennis te hebben. In Duitsland kun je specifiek een vak leren, dus besloot ik naar Duitsland te verhuizen. Daar leerde ik het vak en deed ik de nodige ervaring op. Eenmaal terug in Nederland – met mijn diploma ‘meester-bontwerker’ op zak – heb ik in 1983 de zaak van mijn ouders overgenomen.”

In 1983 heb je de zaak van je ouders overgenomen. Wat is er door de jaren heen veranderd?
,,Inmiddels sta ik al meer dan 35 jaar samen met mijn vrouw Helma aan het roer, terwijl ik me eigenlijk nog steeds het ‘jongetje’ voel dat net is begonnen. De tijd is omgevlogen en er hebben zich een aantal interessante ontwikkelingen voorgedaan. Vroeger werd bont massaal verkocht. Zo kocht je het bij C&A en de Makro. Bont was geliefd, totdat het negatief in de media kwam. Op een emotionele manier, met afschuwelijke beelden, werd getoond hoe de vellen verkregen werden. Dat werd door veel mensen meteen aangenomen als waar. Het heeft zeker 15 jaar geduurd voordat men ging twijfelen of dit wel klopte. Inmiddels heeft bont zijn bestaansrecht bewezen, hoewel het ontzettend belangrijk is blijft het dierenwelzijn te garanderen én om transparant te zijn. En dat zijn we! We gaan bewust om met onze materialen en hebben respect voor mens, dier en milieu. We zijn aangesloten bij ‘Convenant duurzame Kleding in Textiel’ en zijn nog een stap verder gegaan door ons ook aan te sluiten bij de Duitse organisatie ‘Bündnis für nachhaltige Textilien’. Een Duits initiatief. Hiermee wilt Rademakers FF aanduiden dat we transparantie belangrijk vinden, maar ook dat we aan alle eisen voldoen. We hebben een verhaal te vertellen en dat willen we ook graag naar buiten dragen.”

Kortgeleden hebben jullie de zaak verbouwd, wat kunnen we van de vernieuwde Rademakers FF verwachten?
,,Met de verbouwing van de zaak luiden we een nieuwe periode in. We hebben de herencollectie uitgebreid en extra plaats gegeven. Ook willen we af van fast fashion. We werken in ons atelier veel met natuurproducten. Leer, lammy en bont gaan jarenlang mee. Als een model niet meer actueel is, recyclen we het; door het bijvoorbeeld te kleuren of het te scheren. Je kunt er alles mee doen. Daarnaast merkten we dat er steeds meer vraag is naar persoonlijke items, daar hebben we op ingespeeld met een ‘Ready to Wear’, ‘Custom-Made’- en ‘Tailor Made’-collectie. Daarop inspelende kunnen we zeggen dat we met het vernieuwde concept van onze zaak klaar zijn voor de toekomst.”

Wat is het verschil tussen Custom-Made, Tailor-Made en een ‘Ready to Wear’-collectie?
,,Rademakers FF is inmiddels uitgegroeid tot een merk met onze eigen collectie. Ons eigen merk heet ‘Only by Rademakers’. Bijna alle modellen in onze zaak zijn ‘Custom-Made’ te verkrijgen. Dat betekent dat we de jas naar de wensen van de klant kunnen personaliseren. Denk aan: de juiste maat verhoudingen en of kleur. Elke jas wordt speciaal gemaakt. Uniek voor Nederland bieden wij ook persoonlijk maatwerk aan, ook wel bekend als ‘Tailor-Made’. Tailor-Made houdt in dat er speciaal voor de klant een modeljas wordt ontworpen en uitgewerkt. Een unieke jas waarvan er geen twee bestaan. Bovendien hebben we een ‘Ready to Wear’-collectie. Een collectie met modellen die direct gekocht en gedragen kunnen worden. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van de klant van nu.”

___________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook