Sneak peek: Jaques Colemont

Chef en gerecht

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 24 juni 2019

Jaques Colemont (73) stapte in 1960 als vijftienjarige broekie op de trein naar Leuven, voor zijn eerste baantje in de keuken van het befaamde cateringbedrijf Salons Georges. Na vier jaar keerde hij terug naar Limburg, waar de later legendarisch geworden tweesterrenchef Roger Souvereyns (restaurant Van Dijck en later Scholteshof) hem onder zijn hoede nam. In 1969 kreeg de nog altijd jonge Jaques de kans om aan de rand van Hasselt een eenvoudig restaurant over te nemen, vijfhonderd meter verwijderd van de plek waar het gerenommeerde Figaro onlangs zijn vijftigste verjaardag vierde.  

DE CHEF

Fotografie: Hugo Thomassen 

Wat heeft u in handen?
"
Een fles champagne van Claude penot. Champagneboer in Ville-sur-Arce en tot enkele jaren terug burgemeester van deze gemeente in het departement Aube. Ik ontmoette hem vele jaren geleden hier in het restaurant. Deze champagne is speciaal voor mij samengesteld. Deze cuvée vertegenwoordigt de karaktertrekken die ik apprecieer: verleidelijk en vrouwelijk, met hele mooie rondingen."

Hoe zou u uw keuken omschrijven?
"Hedendaags met een klassieke basis. Ik heb de afgelopen decennia nieuwe technieken en producten leren kennen, maar mijn culinaire roots kan ik niet verloochenen. Ik geef toe: in de loop der jaren heb ik wel wat gekke dingen gedaan. Ik was- het klinkt misschien een beetje pretentieus, maar zo is het niet bedoeld- na een stage bij El Bulli de eerste die het molecair koken in deze contreien toepaste. Daar ben ik van teruggekomen. Ik sta weer met beide voetjes op de grond. Hoewel ik de Scandinavische keuken van Noma geweldig vind- René Redzepi is zelfs een goede vriend van me- ga ik persoonlijk toch meer voor dat mooie duifje uit Bresse. Of voor de truffeltjes die ik rechtstreeks uit Italië haal. Ik ben verslaafd aan topproducten."

De volledige reportage lezen? Lees de Sneak Peek: Jaques Colemont nu in Chapeau Magazine nummer 135!

______________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <


Lees ook