Heftruckrijden in een virtuele wereld

Acaleph in Geleen brengt handvol innovatieve applicaties uit

Auteur: Jules Roosenboom
Donderdag 27 juni 2019

Acaleph uit Geleen bracht eind mei een hele reeks apps op de markt die raken aan de corebusiness van het bedrijf: het geven van veiligheidstrainingen en -adviezen. Met deze apps wil directeur Joey Nijsten op de muziek vooruit blijven lopen en de positie van het familiebedrijf versterken. ,,Wat bedrijven als Uber en Booking.com doen, zou in onze branche ook kunnen gebeuren. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de ontwikkelingen voorblijft.”

Faxen
,,Automatisering is een persoonlijke fascinatie van mij. Ik werk nu bijna twaalf jaar voor Acaleph en ik ben vrijwel meteen begonnen met de ICT binnen het bedrijf onder handen te nemen”, zegt Nijsten. ,,Toen ik begon, werden afspraken voor bijvoorbeeld trainingen gewoon opgeschreven in een grote, papieren agenda. Er werd zelfs nog gefaxt,” lacht hij. ,,Er heerste binnen het bedrijf vooral het idee dat ICT geld kostte. Ik zag echter vooral de kansen die het bood. Mijn vader (oprichter en mededirecteur Wil Nijsten, red.) was na één gesprek om. Sindsdien hebben we flinke stappen gezet.”

Apps
De ambities van Joey en zijn team hebben geresulteerd in een vijftal digitale innovaties die het bedrijf op 22 mei presenteerde. Van een heftrucksimulator tot een app die belangrijke taken van de veiligheidskundige kan overnemen. ,,Met deze slimme apps kunnen we ‘leren’ veel interactiever maken. We brengen het lesmateriaal hiermee echt tot leven. We merken dat zowel jongere werknemers als de meer ervaren krachten daar erg goed op reageren.”

Virtueel
Een van de applicaties die Acaleph ontwikkelde laat cursisten BHV-trainingen volgen in de virtuele realiteit van hun eigen bedrijf met een VR-bril. Een virtuele wereld, die er precies zo uitziet als hun eigen werkomgeving, waarin ze kunnen oefenen met ontruimingen. Ook reanimatietrainingen lenen zich hier uitermate goed voor. ,,Het is een totaal andere manier van leren. We kunnen echt laten zien welk effect bepaalde handelingen hebben op het lichaam als je iemand reanimeert.”

Heftruck
Ook voor heftrucktrainingen ontwikkelde Acaleph een applicatie die de cursist laat oefenen in een game-achtige omgeving. ,,Je kunt met VR alle situaties uit de praktijk nabootsen: het laden en lossen van een vrachtwagen, rijden door smalle gangen en het ophalen van pallets.” Volgens Joey dient de training niet als vervanging van de vertrouwde cursusmethode en het oefenen met een echte heftruck, maar om beginners op een veilige manier te laten oefenen of als opfriscursus voor ervaren heftruckchauffeurs. ,,Heftrucktrainingen zijn normaal maar eens per vijf jaar. Op deze manier kunnen cursisten op laagdrempelige wijze hun kennis opfrissen. Dat komt de veiligheid op de werkvloer echt ten goede.”

Micro learning
De apps die Acaleph lanceerde creëren een virtuele omgeving waarbinnen cursisten hun vaardigheden kunnen oefenen, maar de ambities van het bedrijf strekken verder. ,,We willen het beroep van veiligheidskundige daar waar mogelijk automatiseren, zodat zij zo veel mogelijk tijd overhouden voor de echte belangrijke zaken. Daarom hebben we een app ontwikkeld die taken van de veiligheidskundige overneemt. Kleinigheden zoals losliggende kabeltjes bijvoorbeeld kunnen prima gemeld worden via een app.” Ook geeft de app eenvoudige veiligheidsinstructies volgens de methode die Joey ‘micro learning’ noemt. Niet klassikaal, maar individueel. ,,Werknemers krijgen een filmpje te zien en moeten daarover enkele vragen beantwoorden. Dat kunnen ze doen wanneer het hen uitkomt, het kost ze maar een paar minuten en je weet onmiddellijk of ze het goed begrepen hebben.”


______________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <


Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram