De hectomiljardair

Gewoon miljonair is ook niet alles meer 

Zaterdag 22 juni 2019

Als je in het verleden hoorde dat iemand miljonair was, nou dat was dan toch wel heel wat. Maar dat is niet meer. Er zijn er teveel van, om je nog te kunnen onderscheiden met die titel. Je hebt bovendien baas boven baas. Op een gegeven moment kreeg je de titel 'multimiljonair'.  De naam zegt het al. En het summum werd miljardair. Dat leek lange tijd onbereikbaar, want dan ben je goed voor minstens 1000 miljoen (euro of dollar).

 

Maar er is nu toch nog een overtreffende trap, die van 'hectomiljardair'.  Dan heb je dus meer dan 100 miljard dollar of euro, oftewel meer dan 100.000 miljoen. Daar zijn er drie van. Jeff Bezos van Amazone, Bill Gates van Microsoft en nu pas ook Bernard Arnault, de baas van de luxe merkenketen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Proficiat zou ik zeggen.

Ik ben blij dat ik het niet ben en ook nooit zal worden. Het lijkt me één grote ellende. Wat moet je in Godsnaam met al dat geld? Jawel, in het geval van Arnault gaat nu een bedrag van 200 miljoen naar de restauratie van de Notre Dame in Parijs. Tenminste, die geeft ie als de plannen concreet zijn en er ook gewerkt wordt. Die laatste eis vind ik overigens wel reëel. Arnault deed die belofte van 200 miljoen een half uur nadat zijn grote concurrent Francois-Henri Pinault van de andere luxe keten Kering 100 miljoen had beloofd. Ik vrees dat hier meer ging om een wedstrijdje 'wie kan het meeste geven aan het goede doel', dan om echte intenties. En op dik 100 miljard is 200 miljoen helemaal niks, hij zal het niet eens merken.

Zo'n Arnault zal ongetwijfeld een goede, slimme zakenman zijn. Die wereldmerken die hij allemaal gekocht heeft, bestonden overigens al. Hij heeft ze alleen overgenomen en er nog meer geld uitgehaald. Ja, handig. Maar verder? Ik weet niet of hij verder nog iets kan. Bijvoorbeeld iets moois met de hand maken, een creatie verzinnen. Kan hij thuis koken bijvoorbeeld of de tuin op orde houden? Of zijn vrouw voldoende het hof maken? Geen idee. Maar geld verdienen, dat lukt 'm zeker.

Ik gun hardwerkende en slimme zakenmensen veel geld. Waarom niet, ze zwengelen de economie aan en verschaffen werk aan veel mensen. Maar je kunt ook overdrijven. Ik zou me toch een beetje schamen als ik hectomiljardair zou zijn. Want dan zou ik die berg geld allemaal hebben opgespaard, en niet een flink deel ervan bijvoorbeeld in grote eco-projecten hebben gestopt. In het ontwikkelen van apparatuur om al dat plastic uit de zee te vissen. In campagnes om seksueel geweld tegen vrouw te stoppen. In het ontwikkelen van slimme techniek om de mens te dienen en wereldproblemen aan te pakken. Kortom, om echt iets voor de mensheid te betekenen. Daar zou ik dan bevlogen van worden. Al dat geld op de bank, het lijkt me supersaai. Ik heb de man eens bekeken op foto's via de firma Google. Inderdaad, ik zie het meteen aan zijn gezicht, het leven is geen pretje, als je hectomiljardair bent. 

 

Jo Cortenraedt

 

Lees ook