‘De zoete onbekendheid van de liefde doet mij beven’

Sopraan Anna Emelianova vertelt over haar rol van Elsbeth in succesopera Fantasio

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 23 mei 2019

Opnieuw gooit het Maastrichtse operagezelschap Opera Zuid hoge ogen met een productie. De vertolking van de uit 1872 daterende Fantasio van Jacques Offenbach, naar een libretto van Alfred de Musset, ging afgelopen weekend in première in het Parktheater in Eindhoven. De uitvoering, die komende zaterdag te zien is in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, is door vrijwel alle critici laaiend enthousiast ontvangen.

De in Maastricht wonende Russische sopraan Anna Emelianova, die de rol van prinses Elsbeth voor haar rekening neemt geeft haar eigen draai aan het personage dat ze de afgelopen maanden goed heeft leren kennen. Alfred de Musset, de auteur van het toneelstuk Fantasio waarop het libretto van Offenbachs opera is gebaseerd, omschrijft Elsbeth als koud en manipulatief, zoals eigenlijk al zijn heldinnen. Ik probeer echter haar kwetsbaarheid te benadrukken, meer in lijn met mijn eerdere rollen Violetta (La Traviata), Mimi (La Bohème) en Amina (La Sonnambula). Elsbeth is een hypergevoelig jong meisje dat lijdt onder het verstikkende leven aan het hof in een eeuw waarin huwelijken vooral een politiek doel moeten dienen.”

In Fantasio vlucht prinses Elsbeth in haar dromen om aan de realiteit te ontsnappen. Anna Emelianova: ,,Net als bij het negentiende-eeuwse romanpersonage Madame Bovary gebruikt ze haar ziekte om de echte wereld buiten te sluiten. Komt bij dat volwassen worden haar grote angst inboezemt waardoor ze ’s nachts vreselijke dromen heeft en overdag lijdt aan melancholie.”

De breekbaarheid van Elsbeth moet worden benadrukt in het licht van de wijze waarop tegenwoordig over emoties wordt gesproken en met relaties wordt omgegaan, aldus de in Moskou geboren Emelianova. ,,Jonge mensen vliegen van de ene date naar de volgende, van het ene liefje naar een andere. Elsbeth, vooral omdat ze erg ziek is, doet mij denken aan Mathilde, de vijftienjarige love interest van de jonge Novalis in zijn eerste roman Heinrich von Ofterdingen. Elsbeths personage verwijst duidelijk naar de Duitse Romantiek.”

Tijdens haar eerste ontmoeting met Henri (Fantasio) lopen ze langs elkaar heen zonder dat de een de ander ziet. ,,In haar eerste aria verschijnt Elsbeth als een slaapwandelaar. In een droom danst ze met allerhande figuren die als het ware uit de tuin voor haar opdoemen…. een dwaas, een soldaat. Haar eerste duet met Fantasio is als een ontmoeting van hun beider eenzaamheden, zij als gekooide prinses, hij als arme sloeber. Elsbeth is allesbehalve een standaard heldin zoals Musset die pleegt te typeren: machtig, grillig, laaghartig, wreed.”

Voor meer informatie: https://anna-emelyanova.com/soprano/

 

Lees ook