Sneak Peek: Jan

Jan Smeets viert zijn gouden pinkpop

Auteur: Jo Cortenraedt en Ludo Diels
Woensdag 22 mei 2019

De vierenzeventig jaarringen beginnen te tellen, maar aan energie en ambitie ontbreekt het nog altijd niet. Jan Smeets’ gezondheid mag dan wel broos zijn, zijn levenslust en inzet voor zijn inmiddels vijftigjarig kindje Pinkpop is onverminderd groot. Smeets is geen man voor utopische vergezichten of beschouwingen over het leven. Eerder een macher, een man die het keer op keer klaarspeelt om op Megaland ’s werelds langstlopende popfestival te organiseren.

Wie Jan Smeets door zijn expositieruimte aan de Mauritslaan in Geleen ziet lopen, kan niet aan de gedachte ontsnappen zelf naar een reliek te kijken. Weinig mensen zijn zo met hun eigen schepping vergroeid als Jan Smeets met zijn Pinkpop. Smeets, the man in black van de Nederlandse festivalscene, kijkt naar de grote, kleurrijke fotowand met artiesten die ooit, jaren geleden, alive and kicking op zijn podium stonden. „Daar zijn er heel wat dood van, godverdomme,” bromt hij met een glimlach op zijn gezicht. De vergankelijkheid dient zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker aan bij een groep artiesten die het boegbeeld vormden van een generatie die dacht nooit oud te worden. Voor een generatie die nog samen met The Who meebrulde: Hope I die before I get old.74 is Mr Pinkpop inmiddels. Een paar keer lag hij de afgelopen jaren behoorlijk in de lappenmand. Steeds krabbelde hij weer op. De hartoperaties en de knieprothese hebben hem getekend. Fysiek en naar eigen zeggen ook mentaal. Maar zijn wilskracht om Pinkpop te blijven neerzetten blijkt onbreekbaar. De twinkeling in zijn ogen is er meteen als het over Pinkpop gaat. En in een gesprek met Jan Smeets gaat het automatisch veel over Pinkpop. Zoveel zelfs dat het nog een hele klus blijkt hem over iets anders te laten reflecteren; de veranderende samenleving bijvoorbeeld, of het huidige politieke klimaat. Nee, Pinkpop is zijn maat der dingen. Zelfs het feit dat hij op de dag van het interview vijftig jaar getrouwd is, komt slechts in een bijzin en in de vorm van een stukje vlaai voorbij.

Fotografie: Hugo Thomassen

De volledige reportage lezen? Lees de Sneak Peek: Jan Smeets viert zijn gouden pinkpop nu in Chapeau Magazine nummer 134!

 Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen om verhalen te lezen zoals over Limburgse koren? Klik dan hier.

 

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram