Monica Bellucci: Ik ga stemmen want ik ben Europeaan

Chapeau-hoofdredacteur Jo Cortenraedt bij perspresentatie film van Claude Lelouch

Zondag 19 mei 2019

De Europese verkiezingen zijn geen echt gespreksonderwerp tijdens het filmfestival in Cannes, maar zo af en toe komt het thema per toeval voorbij. Zoals bij de persconerentie van de film Les plus belles années d’une vie van de Franse routinier Claude Lelouch. In die film speelt de Italiaanse actrice Monica Bellucci een bescheiden rol. Niettemin is haar status en bekendheid nog altijd groot en zijn de 54 jaren haar niet aan te zien.

Veel belangstelling was er voor haar vanuit de zaal vol journalisten en eentje stelde haar de vraag of ze komende zondag (in Frankrijk) gaat stemmen voor de Europese verkiezingen. Daar hoefde zij niet lang over na te denken. „Ja, dat ga ik doen. Ik ben Italiaans, maar ik voel me vooral Europees. Ik denk dat je als land alleen snel kunt gaan maar uiteindelijk komen we met z’n allen beter vooruit.” Applaus viel haar ten deel.

Maar haar aandacht ging vooral uit naar regisseur Claude Lelouch en naar actrice Anouk Aimée. De laatste was verbaasd dat ze nog gevraagd werd voor een rol in de film, die gaat over een oude liefde van een man voor een dame die hij nooit had kunnen veroveren, totdat zijn zoon op een idee komt.

„Dat ik op deze leeftijd nog gevraagd wordt voor een film, dat verraste me wel”, zei ze gevat. „Maar je merkt wel dat als het acteren eenmaal in je vezels zit, dat je het nooit verleerd. Veel meer moeite had ik om hier in Cannes al die trappen op te gaan. Dat valt in mijn ouderdom verdorie niet mee, maar ik heb het gered.”

Een auto is veelvuldig te zien in de film als vervoersmiddel, maar ook om contacten te leggen. „Ik heb altijd veel met mijn auto gedaan”, zei Lelouch. Niet alleen om te reizen, ik heb er hele films in geschreven. En ook vrouwen mee verleid. Ik voel me prettig in een auto.”

De film van Lelouch draait in Cannes buiten competitie, hij heeft er al zo’n vijftig gemaakt in zijn leven. In Frankrijk is hij een ware held. Hoewel, dat ziet hij anders. „Helden bestaan niet in Europese films, alleen in Amerikaanse.”

Niettemin is hij voor Monica Bellucci een held. „Ik ben nog nooit zo inspirerend geregisseerd dan door hem, dus ik ben blij dat ik mee mocht doen.”

Lees ook