De jonge ondernemer

Xavier Cortenraedt bezoekt jonge ondernemers die in de voetsporen van hun ouders zijn getreden.

Auteur: Xavier Cortenraedt
Vrijdag 17 mei 2019

In deze rubriek bezoekt Xavier Cortenraedt jonge ondernemers die in de voetsporen van hun ouders zijn getreden. Deze keer een interview met Claire Janssen van Dolmans Landscaping Group.

Claire Janssen
Dolmans Landscaping Group
Leeftijd 24 jaar, Bunde

Was het een bewuste keuze om het familiebedrijf in te stappen?
„Anderhalf jaar geleden vroeg ik mijn vader of ik niet voor drie maanden iets in het bedrijf kon doen, in afwachting van het afronden van mijn scriptie. Ik mocht de coördinatie van het rebranding-proces op me nemen. Aan het einde van de periode vroeg hij me of ik niet meteen het bedrijf in wilde stromen. Waar hij eerder er nog nadrukkelijk op stond om eerst elders ervaring op te doen. Maar het klikte voor beiden gewoon meteen super. Samen met mijn komst gaven we als familiebedrijf een duidelijk signaal af voor het inzetten van een vernieuwde koers. Een frisse wind die door het bedrijf waait.”

Wat heb je vooral van je ouders meegekregen?
„Afspraak is afspraak, dat staat voorop. Kom altijd je beloftes na. Daarnaast hebben we geleerd om meningsverschillen snel uit te praten, zakelijk of privé. Want zeker in een familiebedrijf mag dit niet te lang aanslepen. We overtuigen elkaar dan met ervaring en argumenten.”

Wat is de kracht van jullie bedrijf?
„We kiezen bewust voor lokaal ondernemerschap. Iedereen bij ons is een soort van eigen onder-nemer en mag zelf meedenken en initiëren. Die ruimte is er, omdat we een zeer platte organisatie zijn, waardoor we heel snel kunnen schakelen. In een familiebedrijf zet je ook door waar anderen zouden stoppen. Dat kan vaak het cruciale verschil betekenen.”

DOORZETTEN WAAR ANDEREN ZOUDEN STOPPEN

Welke vernieuwingen zijn er sinds jouw komst doorgevoerd?
„Het project Great place to work is mijn kindje. De ontwikkeling van de medewerker staat centraler. We willen de juiste persoon op de juiste plek krijgen, die het liefst tot aan zijn pensioen blijft met een eigen ontwikkelingsplan. We willen dan ook over pakweg vijf jaar de beste werkgever in de groenvoorziening van Nederland zijn. Daarnaast ben ik uiteraard trots op het resultaat van het hele rebranding-project.”

Wat is jouw tip voor een startende ondernemer?
„Stap alleen als je echt overtuigd bent het familiebedrijf in. Ben je dat niet of twijfel je, kijk dan eerst verder en oriënteer je buiten de deur. Blijf tevens dicht bij je eigen gedachtes en gevoelens. En spiegel je niet altijd aan verwachtingen van anderen.”

Fotografie: Richard Stark 

_________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!