Film met Penelope Cruz en Antonio Banderas meteen favoriet voor Gouden Palm

Regisseur Pedro Almodóvar overtuigt met ‘Pain and Glory’

Zaterdag 18 mei 2019

De bekendste regisseur van Spanje, Pedro Almodóvar, is volgens de filmcritici een van de grootste kanshebbers op de Gouden Palm in Cannes. De film Pain and Glory heeft veel mensen kunnen bekoren, zo blijkt uit de eerste reacties.

Het verhaal gaat deze keer min of meer over hemzelf, over de hoogtepunten in zijn carrière, maar ook over de dingen die misgingen, die pijn kostten. Hij beschrijft een regisseur die langzamerhand kampt met fysieke problemen. Dat is in werkelijkheid ook het geval, Aldomóvar heeft last van een zwakke rug en van aanvallen van migraine.

 

Niettemin kreeg hij in Cannes veel handen op elkaar, niet in het minst vanwege de prestaties van zijn acteurs. Antonio Banderas speelt de regisseur en vond dat een heel lastige rol. „Ik heb alles wat ik tot nu toe geleerd heb, moeten vergeten, om vanaf nul aan deze rol te beginnen. Maar ik had het niet willen missen. Het klinkt raar, maar ik heb mezelf daardoor beter leren kennen.”

Tegenspeelster is niemand minder dan Penelope Cruz, dé ster van de Spaanse filmindustrie en regelmatig te gast in Cannes op het festival. „Pedro is een groot artiest en geeft je vertrouwen. Ik heb alles gegeven wat ik kon. En dat is meer dan vroeger. Sinds ik moeder ben, heb ik het gevoel dat ik mentaal gegroeid ben.”

Het festival groeit dezer dagen met een flink aantal goede films. Daarmee lijkt de organisatie zich te revancheren op een wat zwakkere editie in 2018. Alleen de ambiance ontbreekt enigszins in de Zuid-Franse badplaats. De weergoden zijn het festival dit jaar niet goed gezind, waardoor vooral de parapluverkopers op straat goede zaken doen. Maar de regen is wel weer ideaal om binnen in een van de vele zalen een nieuwe film te gaan zien. Op het strand en op de terrassen is het akelig stil, in tegenstelling tot de drukte in de restaurants en de bars. 

Op het festival werd ook nog bekend dat de directeur van het Nederlands Filmfonds, Doreen Boonekamp, in oktober zal stoppen met haar functie die ze tien jaar heeft uitgeoefend. Boonekamp, oorspronkelijk afkomstig uit Maastricht, heeft er de afgelopen jaar voor gezorgd dat er meer samenwerking met andere landen is gekomen voor co-producties, en ook dat er meer geld is gekomen voor scripts en filmprojecten. Niettemin speelt Nederland ook dit jaar een tamelijk bescheiden rol op het grootste filmfestival ter wereld.

Het zijn toch nog altijd de Amerikanen, hier rijkelijk aanwezig, die leidend zijn in de markt van nieuwe films.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook