Onschendbare jakkeraars met diplomatieke status

Jos ergert zich aan een opvallende vorm van rechtsongelijkheid

Auteur: Jos Cortenraad
Maandag 8 april 2019

Bumperkleven: 280 euro. Onnodig links rijden: 140 euro. Rechts inhalen 230 euro. Mobiel bellen tijdens het rijden: 230 euro. 30 kilometer te hard op de autosnelweg: 312 euro. Door rood licht rijden: 230 euro.

Zomaar een greep uit het lijstje met boetes voor verkeersovertredingen in Nederland. Geen malse bedragen nee, en dan laten we de ‘beloningen’ voor echt racen of beneveld achter het stuur zitten nog buiten beschouwing. Die kunnen oplopen tot duizenden euro’s plus zelfs het inleveren van de auto of motor.

Nooit fijn om zo’n paarsgetinte CIBJ-envelop op de deurmat te vinden en altijd stof voor discussie. ‘Ik reed maar twee kilometer te hard’, ‘het licht sprong op oranje’, ‘ik was vijf minuten te laat bij de parkeermeter’. We kennen en gebruiken de smoesjes allemaal, althans als ik mezelf als referentie neem. Helaas, ze houden geen stand bij de verbalisant en ook voor het hekje is er zelden een rechter die meegaat in het verweer. En dat is maar goed ook. De staat heeft het geld hard nodig en haalt via het CIBJ jaarlijks ruim een miljard euro’s binnen met de opgelegde boetes. Afgelopen jaar verdeeld over 9,2 miljoen schikkingen.  

Bovendien geldt de wet voor ons allemaal. Regels zijn er om te handhaven, fout is fout, klaar. Toch? Helaas, dat had u gedacht. Voertuigen met de letters CD (Corps Diplomatique) op de kentekenplaat vallen buiten de wet. Daarin rijden in de regel diplomaten, ambassadeurs, consuls en nog wat onduidelijke hoogwaardigheidsbekleders die andere landen vertegenwoordigen. Mensen die onschendbaar zijn. En dus niet beboet kunnen worden. Eerlijk gezegd wist ik dat niet. Ik meende dat enkel de Paus onschendbaar was of op zijn minst onfeilbaar, maar blijkbaar geldt dat ook voor de vazallen van de Poetins, Erdogans, Maduro’s en Dutertes in den vreemde. Om enkele onkreukbare types te noemen.

Maar het blijkt echt waar te zijn. En juist deze CD-categorie maakt zich schuldig aan de grofste overtredingen op de weg. Vorig jaar werden bijna 30.000 CD-kentekenplaten genoteerd voor hard rijden/racen, door rood knallen, parkeren op invalidenparkeerplaatsen of bellen achter het stuur. Tenenkrommend voor de verbalisanten, want hun rest niets anders dan knarsetandend de bonnetjes te verscheuren. Is bepaald in het Verdrag van Wenen, dat de dames en heren diplomaten beschermt tegen al te veel bemoeizucht. Ook nooit van gehoord trouwens, maar wie ben ik?

Minister Blok misschien wel, maar met de verkiezingen in aantocht zag hij toch een leuke aanleiding om eens te gapen tegen een bakoven. Hij wil een gesprek aangaan met veelplegers uit de CD-sector en als dat niet helpt een lijst publiceren. Naming and shaming. Doet het altijd goed in de populaire Krant van Wakker Nederland en dus haalde zijn ballonnetje alle media. Tjongejonge, wat zullen ze geschrokken zijn, daar in de kapitale villa’s in Wassenaar en Den Haag waar de diplomaten zich doorgaans verschansen. ‘Mister Blok wants to talk to the driver…’ Ik kan het angstzweet tot hier ruiken.

Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en ik heb niets meer vernomen over een vervolg. Mark my words: daar gáán we ook niets meer van horen. Ik wil niet inspelen op het helaas steeds sterker wordende populisme en al helemaal geen verkeersovertredingen van ons gewone Nederlanders goedpraten. Maar goed voor het rechtsgevoel is dit niet. Ik zou zeggen: spuit de CD-wagens die over de schreef gaan roze of laat de gele hesjes er een wielklem op zetten. Verwijderen kost 1000 euro. Goed voor de staatskas.

_______________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram