Elbe Stevens werkt aan documentaire Dutch Design

Een opvallende nieuwe stap in de carrière van de Limburgse filmproducent Elbe Stevens.

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 2 april 2019

Een opvallende nieuwe stap in de carrière van de Limburgse filmproducent Elbe Stevens. Na een aantal speelfilms (onder meer CODE M) maakt hij nu een documentaire en niet over het minste onderwerp, namelijk Dutch Design. Een project met een wereldwijde impact.

Dutch Design is wereldberoemd, een echt handelsmerk van Nederland. Maar waar het precies voor staat, dat weet het grote publiek niet. Toen filmmaker Elbe Stevens zich dat realiseerde, zag hij kansen voor het maken van een documentaire. In eerste instantie als producent, zijn normale werk. Maar gaandeweg raakte hij zo geboeid en betrokken, dat hij besloot om ook zelf de regie ter hand te nemen. „Dutch Design is een wereldwijd begrip,” zegt Elbe Stevens, tegenwoordig woonachtig in Maastricht. „Van Stockholm tot Rio de Janeiro, van Los Angeles tot Shanghai. Er zijn al eerder documentaires gemaakt over individuele Nederlandse ontwerpers. Maar nooit eerder over het fenomeen Dutch Design als zodanig. In de documentaire ga ik op zoek naar de vraag wat Dutch Design uniek maakt, en wat typisch Nederlands.

De liefde voor design staat centraal in deze productie, en dat is een breed begrip, tot in de kunst en in lifestyle. Dan heb je een heel breed publiek te pakken.”

Internationaal vooraanstaande ontwerpers zijn in de documentaire te zien. Zoals Maarten Baas, die gezien wordt als een van de meest invloedrijke ontwerpers van de eenentwintigste eeuw, Tejo Remy, Nacho Carbonell, Job Smeets & Nynke Tynagel, Herman Pleij, Eugene Bay (jarenlang voorzitter van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers BNO) en John Geresi (kunstverzamelaar uit Los Angeles). Zij geven hun visie op wat Dutch Design betekent. „Als je de film hebt gezien, dan heb je een goed beeld van Dutch Design in de afgelopen honderd jaar. Van de bekende ontwerper Rietveld met zijn meubels tot aan de designers van nu die bijvoorbeeld als wetenschappers worden ingezet om maatschappelijke problemen zoals de plastic soup op te lossen.

De maatschappij is veranderd, design eveneens. Je maakt als het ware een reis door de geschiedenis van Dutch Design. De documentaire laat zowel de autonome kant zien als ook het toegepaste design. Je hebt zowel kunstenaars als ook autodesigners, die ontwerpen in opdracht van bijvoorbeeld autofabrikanten.”

De weg naar het maken van een documentaire vindt Elbe Stevens een interessante. „Speelfilms produceren vind ik nog altijd boeiend, maar parallel daaraan zijn documentaires ook heel uitdagend. Ik vind het leuker dan gedacht, vooral omdat je heel relevante maatschappelijke thema’s kunt oppakken. En het gaat sneller, want bij speelfilms ben je jaren bezig met de financiering en voorbereidingen. Bij documentaires gaat dat sneller, hoewel uiteraard ook niet vanzelf.

De financiering van Dutch Design is grotendeels rond met de medewerking van onder meer het Limburgs Filmfonds en andere partijen. Maar kenners uit de designwereld die openstaan voor samenwerking in dit project, zijn nog altijd welkom. Samen moeten we het doen.”

Stevens heeft de Venlose cameraman Rob Hodselmans voor deze productie gevraagd, onder meer bekend van de mini-documentaire in de Top 2000. „Rob staat voor kwaliteit en die heb je nodig als je de internationale markt op wilt gaan. We zullen televisiezenders gaan benaderen van Amerika tot Azië, want overal hebben ze gehoord van Dutch Design.”

De draaidagen voor de documentaire beginnen in het voorjaar. In het najaar zijn twee premières voorzien, een in New York en een in Kerkrade, en dat is niet toevallig.

„Hans Gubbels van het Cube design museum in Kerkrade is bezig met een dubbeltentoonstelling over design, die tegelijkertijd zal lopen in het Cooper Hewitt Smithosonian design museum in New York en in Kerkrade. Het lag voor de hand om onze krachten te bundelen, te meer daar ik ook in New York research heb gedaan. We kunnen de opening van de exposities parallel laten lopen met de première van de documentaire. Dan versterk je elkaar. En hoewel New York en Kerkrade geen vergelijkbare grootheden zijn, gaan we ons uiterste best doen om er in het Cube design museum een landelijke, knallende opening van te maken, met veel bekende namen uit de Nederlandse designwereld. Zoiets had je natuurlijk in Amsterdam of Eindhoven kunnen doen, maar ik vind het mooi dat we dat nu in Limburg gaan organiseren.”

Foto's: Anne Jannes

___________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook