Eén cent per liter

Jos heeft zo zijn bedenkingen over wat hij beschouwt als een briljant plan van Shell

Auteur: Jos Cortenraad
Vrijdag 26 april 2019

Briljant plan van Shell. Laat elke klant aan de pomp één cent per liter extra betalen en met de opbrengst plant de oliegigant bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Een simpel rekensommetje leert dat we het over echt geld hebben. Vorig jaar tankten we met z’n allen in Nederland een slordige dertien miljard liter benzine, diesel en lpg. Goed voor 130 miljoen euro als we bereid zijn die ene cent te doneren, ervan uitgaande dat alle andere merken het idee van Shell omarmen. Ik heb geen idee wat een boompje kost vandaag de dag. Laat het een tientje zijn voor een wat groter exemplaar (onlangs bij de bouwmarkt stond een appelboompje voor die prijs te koop) en we hebben het over 13 miljoen bomen. Volgens de organisatie Trees for All haalt een volwassen boom per jaar één kiloton CO2 uit de lucht, dus ja 13 miljoen ton per jaar dat stelt wat voor. Het is ongeveer een vijfde deel van de doelstelling van de Nederlandse regering in het Klimaatakkoord: in 2030 moet de CO2-uitstoot met een kleine zestig megaton gedaald zijn in vergelijking met 1990.

Het ei van Columbus, zou je zeggen. Zet vijf cent op die literprijs en alle andere maatregelen zijn overbodig. De industrie kan lekker doorstoken, we kunnen weer gewoon de vleesconsumptie opvoeren én we kunnen weer zoveel vliegen als we willen. Kunnen we gelijk de vliegtax in de koelkast zetten en we hoeven ons al helemaal niet meer te schamen als we weer eens een ticket naar Bali of Boedapest boeken. Erover nadenkende: we kunnen allemaal met een sticker op de achterbumper gaan rijden met de tekst ‘ik rij CO2-neutraal’. Altijd leuk om zélf een statement te maken.

Tot zover the sunny side van het verhaal. Experts en vooral milieuactivisten hebben direct de hoogvlieger van Shell afgeschoten. Ten eerste is er geen plek voor elk jaar 13 miljoen bomen. Je zou er makkelijk een gebied ter grootte van België mee kunnen volbouwen. Ten tweede zijn de meningen verdeeld over de opname van CO2 door bomen. Milieudefensie kwalificeert het plan als een PR-stunt en ik ben bang dat de club gelijk heeft. Shell is er alles aan gelegen om zich te profileren als duurzaam en maatschappelijk betrokken. Topvrouw Marjan van Loon en haar ongetwijfeld brede PR-afdeling weten dat als geen ander. In deze tijd draait alles om imago. Maar tegelijk besteedt het bedrijf elk jaar minstens 25 miljard aan de winning van fossiele brandstoffen. Dat het ook investeert in zonne- en windenergie is prachtig, maar de focus ligt op gas en olie.

En waarom zou Shell niet zelf één cent per getankte liter besteden aan boompjes. Met een markt aandeel van 20 procent in Nederland hebben we het over 26 miljoen euro per jaar. Peanuts op de nettowinst van 23 miljard euro vorig jaar. Waarover ook nog eens geen euro belasting wordt betaald. Briljant dus: de autorijder betaalt en gaat Shell met de publiciteitswinst aan de haal.

Voeg ik me nu in het kamp van de milieuactivisten en Shell-bashers? Nee hoor. Uiteindelijk is elk initiatief om de CO2-uitstoot terug te dringen goed. En Shell doet méér, ik weet het. Deze PR-actie wakkert in ieder geval het bewustzijn aan. Maar het is overdreven om het bedrijf op het schild te heffen als klimaatbeschermer.

___________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook

Jos Cortenraad (1961) was journalist voor onder meer Dagblad de Limburg en de Kamer van Koophandel voordat hij zich in 2008 vestigde als zelfstandig ondernemer/tekstschrijver. Hij werkt in opdracht voor profit- en non-profit-organisaties en maakt daarnaast nog onafhankelijke journalistieke producties zoals columns voor Chapeau Magazine. Economische ontwikkelingen hebben daarin zijn bijzondere aandacht.