Bokrijk duikt in de wereld van Bruegel

Vlaamse schilder 450 jaar geleden overleden

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Maandag 1 april 2019

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Daarom organiseert Openluchtmuseum Bokrijk, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, vanaf 6 april 2019 de interactieve expositie De wereld van Bruegel.

„Bokrijk bezit dan wel geen schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, maar tal van gebouwen en voorwerpen uit onze collectie lijken zo weggelopen te zijn uit zijn werken," zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. „We laten onze bezoekers de landschappen en Bruegeltaferelen in het echt beleven. Je stapt als het ware midden in een van de schilderijen van de Vlaamse meester en ontdekt hoe actueel zijn werk nog steeds is. Zo wordt je een spiegel voorgehouden naar het leven van vandaag.”

De route De wereld van Bruegel laat je Bruegel in Bokrijk ontdekken. Het parcours houdt halt bij elf plekken in het openluchtmuseum waar de verbondenheid met Bruegel echt voelbaar is. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de zestiende eeuw? En hoe valt zijn oeuvre te vertalen naar het heden? Je maakt kennis met originele zestiendeeeuwse objecten uit de tijd van Bruegel en ontdekt de betekenis achter de landschappen en de taferelen die hij in zijn werken verbeeldt. De af te leggen weg voert je naar het bekende schilderij De strijd tussen Carnaval en Vasten.

Je stapt op het einde van de wandeling letterlijk binnen in dit werk en wordt zelf een van de figuranten. Nieuwe technieken versterken de ervaring. Zo kun je het Bruegelparcours ook gamend afleggen en via augmented reality op zoek gaan naar objecten uit het schilderij. Ideaal voor wie met de kinderen op pad is. In de zomer, van 11 juli tot en met 1 september 2019, brengt theatergezelschap Laika – Theater der zinnen twee maal per dag (drie maal in de weekends) een speciale Bruegelvoorstelling naar het voorbeeld van de rederijkers uit Bruegels tijd. Voor scholen en groepen zijn er aangepaste programma’s uitgewerkt.

SPIEGEL NAAR VANDAAG
De wereld van Bruegel biedt een eigentijdse beleving van de gebruiken, normen en gewoonten eigen aan het midden van de zestiende eeuw. De relevantie van zijn werk wordt helemaal duidelijk op het einde van het parcours. Het slotstuk (in de Schuur van Zuienkerke) laat de bezoekers reflecteren over zichzelf en de maatschappij. „Met deze aanpak gaat Bokrijk verder op de weg die het sinds 2015 is ingeslagen: het leven van alledag, gisteren, vandaag en morgen. Zo ook het project BKRK Bokrijk brandmerkt rond vakmanschap dat het dagelijkse leven van vandaag als uitgangspunt neemt, om terug te blikken naar het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst,” verduidelijkt Igor Philtjens.

SAMENGESTELDE LANDSCHAPPEN
Het principe van de ‘samengestelde landschappen’ wordt in de Bruegelexpo treffend geïllustreerd door kunstenaar Frits Jeuris. Op een van de haltes van het Bruegelparcours kan men een replica van Bruegels schilderijenreeks De maanden bewonderen. Eén van de zes schilderijen is al eeuwen spoorloos. Frits Jeuris creëerde met zijn installatie The Lost Season een samengesteld Breugeliaans Bokrijklandschap dat het ontbrekende werk vervangt. Meer nog, het landschap komt in de installatie langzaamaan tot leven.

INTERNATIONALE SAMENWERKING
Afgelopen winter bracht het Kunsthistorisches Museum Wien (KHM) een overzichtstentoonstelling met meer dan negentig werken van deze Vlaamse Meester. Ook Bokrijk werkte hieraan mee. „Dit gebeurde door het aanleveren van historische informatie over de cultuur en de voorwerpen uit het dagelijks leven in de zestiende eeuw in Vlaanderen,” zegt Igor Philtjens. „En onder toezicht van Sabine Pénot, curator van het KHM, zullen we in onze eigen expositie een presentatie integreren met zestiende-eeuwse realia die men herkent op het werk De strijd tussen Carnaval en Vasten.”

VERDIEPING
KHM en Bokrijk realiseerden samen het boek Voorwerp van gesprek – De wereld van Bruegel. Hierin wordt ingezoomd op de talrijke alledaagse gebruiksvoorwerpen die Bruegel in het schilderij De strijd tussen Carnaval en Vasten in beeld bracht. De objecten zijn zorgvuldig onderzocht en werden met een eigentijdse blik geïnterpreteerd. (Uitgeverij Hannibal, 120 pagina’s − €22,50 – te koop in de boekhandel, in de museumshop Bokrijk of via www.bokrijkshop.be)

PRAKTISCH
De Wereld van Bruegel is te bezoeken tijdens de openingsuren van het Openluchtmuseum Bokrijk, van 6 april tot en met 20 oktober 2019. Gesloten op maandag, behalve feestdagen en de maandagen in juli en augustus. Meer info: www.dewereldvanbruegel.be

Foto's: © BOKRIJK
__________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook