Geen oranjebitter

Koningsdag in Limburg, dat is het niet helemaal

Branded content
Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 27 april 2019

Of ik Koningsdag vier? Eerlijk gezegd niet, althans, ik maak er met mijn gezin een leuke dag van. Maar zonder oranje kleuren. Hoewel, in de tuin staan nog aardig wat oranje tulpen in bloei en de eerste oranje 'slaapmutsjes' staan er ondanks de regen ook al vrolijk bij.

Nee, ik kijk ook niet op tv naar de rondtocht van het koninklijk gezelschap. Lijkt me een hele opgave voor die mensen om dan zo'n hele dag 'leuk' te moeten doen. Met vaak de meest flauwe spelletjes. Ik zou er niet voor geschikt zijn. De bestuursleden van een gemiddeld oranje-comité zijn doorgaans ook geen lachebekjes. Dat krijg je als je koekhappen en andere kul moet organiseren.

Niettemin, ik vind het spijtig voor zowel de familieleden van het koningshuis als ook de toeschouwers langs de kant, dat ze dit jaar grotendeels zullen verregenen bij al die feestelijkheden.

Ik ben ook geen tegenstander van het koninklijk huis. Jawel, het kost veel geld en logischerwijs is een republiek veel democratischer. Dat is waar. Maar helaas zijn er teveel van die republieken waar regelmatig de pleuris uitbreekt. Bovendien heeft de koning bij ons niets te vertellen, dus kan ie ook geen kwaad doen. Daar komt bij dat het bij handelsreizen heel handig kan zijn, als de koning mee gaat. In menig land heb je dan toch een streepje voor. Nog beter is als je koningin Maxima meeneemt. Dan heb je alles in één persoon samengevoegd: charme, vlotheid, elegantie en veel intellect. Die zou ik best wel als minister-(president) willen zien, denk dat ze het er niet slecht van af zou brengen.

Maar goed, wij lopen vandaag dus niet met oranje strikken en linten rond. Als kind kreeg ik nog wel een oranje lint om van mijn moeder, maar verder viel er in het dorp op die dag weinig te beleven. Nu nog minder denk ik. In heel Limburg leeft het niet echt. In Maastricht nog enigszins vanwege de studenten. En ik herinner me dat er vroeger altijd een groot vuurwerk werd afgestoken, dat was dan wel weer leuk. Maar voor de rest, ik denk dat je Koningsdag voor 'Holland' moet laten. Daar zit het ingebakken. In Limburg hebben we er vanuit historisch perspectief weinig mee, dat is nu eenmaal zo. In Amsterdam is het dan veel gezelliger, dus ik begrijp dat zoveel mensen daar naartoe trekken.

Van de andere kant, ik herinner me de eerste Koningsdag van Willem Alexander, de dag dat hij gekroond werd. We waren bij het concert van André Rieu op het Museumplein. Een gure koude wind stak 's avonds op. De toenmalige burgemeester Eberhard van der Laan kwam Rieu laat op de avond backstage nog bedanken voor z'n optreden. Heel attent.

Maar op weg naar onze auto een paar straten verder, schrok ik van de enorme rotzooi die overal lag. Nog veel erger dan na het carnaval bij ons. Je liep over pakweg 30 centimeter aan afval, waarbij het plastic de boventoon voerde. De straat als vuilnisbelt. En dat in een stad waar inmiddels Groen Links de burgemeester levert. Overdag dacht ik nog, wat gezellig al die feestende mensen. 's Avonds werd het meer een beestenbende.

Enfin, ik hoop dat iedereen zich amuseert vandaag. Maar ik ga niet aan de oranjebitter. De naam zegt het al, veel te bitter. Ik toost vanavond wel op de koning en vooral op zijn vrouw met een mooi glas Ca'del Bosco, Curtefranca 2013, die heb ik al uit de kelder gehaald. Viva Italia!  Althans wat de wijn betreft.

Lees ook