Bravo George Clooney

De zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 6 april 2019

Of het echt gaat helpen weet ik niet, maar ik vind het dapper van acteur George Clooney om op te roepen tot een boycot van een aantal bijzonder luxe hotels zoals Plaza Athénée en Le Meurice in Parijs, Hotel Beverly Hills in Los Angeles en The Dorchester in Londen.

Want deze en nog vijf andere zeer exclusieve hotels zijn in handen van de investeringsmaatschappij van het kleine maar schatrijke staatje Brunei. En de sultan van dit mini-land, Hassanal Bolkiah, heeft deze week de strengste vorm van de sharia ingevoerd, de ultieme islamitische wetgeving. Dat houdt in dat mensen die van overspel worden beticht of van homoseksuele contacten, de doodstraf door middel van steniging kunnen krijgen. Dieven worden voortaan de handen en voeten afgehakt.

Dit soort straffen waren in het stenen tijdperk nog normaal, maar anno de 21e eeuw staat dit heel ver af van welke menselijke beschaving dan ook. En dan is het wel heel erg cru en banaal, dat de eigenaar van de meest luxe hotels ter wereld dit soort praktijken invoert.

De nodige rijken der aarde, die deze hotels bezoeken, zal het misschien een zorg zijn. Maar gelukkig zijn er ook nog mensen met veel geld die wel hun verstand gebruiken en nog over moraliteit beschikken. Acteur George Clooney zei in een interview dat hij geregeld in dit soort hotels heeft overnacht (vaak wordt hij daartoe uitgenodigd) maar dat hij er vanaf nu niet meer naar toe gaat om dat hij niets te maken wil hebben met iemand die dit soort barbaarsheden invoert. Hij riep tot een internationale boycot.

Ik vind dat heel knap van hem. Jawel, hij heeft makkelijk praten, maar hij hoéft het niet te doen. Sterker nog, hij loopt er enig risico mee, want dat soort dictatoriale leiders houdt niet van tegenspraak en zint nogal gauw op gewelddadige wraak.

Vooralsnog heeft de sultan zich niets van de kritiek aangetrokken, maar we gaan zien hoe zich dat gaat ontwikkelen. Want inmiddels heeft de actie van Clooney wel degelijk tot een storm van verontwaardiging geleid. Zo heeft Tripadvisor al deze hotels doorgestreept op de eigen website en ook andere social media-kanalen hebben deze peperdure adressen even op zwart gezet.

De hoteldirecties hebben al geklaagd over minder boekingen. En hebben gemeld dat zij en hun personeel er niks aan kunnen doen. Dat is natuurlijk ook zo. Maar toch, mochten de hotels zakelijk door deze actie in de problemen komen, dan heeft de sultan wel degelijk ook een probleem. Het is niet verkeerd om dat soort totaal wereldvreemde types wakker te schudden en te dwingen om de realiteit van de 21e eeuw tot zich te laten doordringen.

Ik las in een van de kranten trouwens dat een mogelijke reden waarom die strenge wetgeving is ingevoerd, ermee te maken zou hebben dat de economie van Brunei toch even wat minder hard loopt en dat met name gelonkt wordt naar investeerders uit zeer conservatieve islamitische landen zoals Saoedi-Arabië. En daar zijn ze ook niet zachtzinnig als het gaat om het uit de weg ruimen van politieke tegenstanders of mensen die andere gedachten hebben.

Ik heb wel vaker gehoord van mensen die zelf in dat soort luxe hotels werken, dat wanneer de strengst religieuze fanaten deze hotels bezoeken, er voor de bühne allerlei vrome rituelen moeten worden uitgevoerd, zoals gezamenlijke gebeden en thee-bijeenkomsten. En dat, als het donker wordt en de sjeiks en hun trawanten zich terugtrekken in hun suites, de duurste whisky wordt aangesleept, die burgemeester wordt gemaakt met langbenige prostituees uit Rusland en andere minder gelovige oorden.

Goed Clooney, dat je daar doorheen prikt en je status gebruikt voor een menswaardigere wereld.

Jo Cortenraedt

Lees ook