Verlichting voormalige Ridderbrouwerij brandt weer

Gedeputeerde Mackus en wethouder Krabbendam geven startschot Via Malta Route

Dinsdag 19 maart 2019

Na 16 jaar brandt de rode verlichting op de witte mouttoren van Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer in stadsdeel Wyck weer. Afgelopen vrijdag ontstaken gedeputeerde Hubert Mackus en wethouder Gert-Jan Krabbendam de verlichting en gaven daarmee symbolisch het startsein voor de Via Malta Route.

Met de komst van Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer sinds juni 2018 in de toren, is de brouwhistorie van Maastricht nieuw leven ingeblazen. De stadsbrouwerij brouwt er onder andere volgens het oude Ridder Maltezer recept. Reden genoeg om de traditionele verlichting ook weer tot leven te brengen.

Skyline Maastricht

Het had weinig gescheeld of de verlichting had een bestemming buiten de stad gekregen. Na de overname van stadsbrouwerij de Ridder door Heineken, in 1982, besloot Heineken in 2001 de productie te verplaatsen. Meteen nadat de Ridder de deuren sloot, werd begonnen met het slopen van de letters boven op de torens. Toen de gemeente Maastricht hiervan op de hoogte werd gesteld, is echter onmiddellijk ingegrepen. Met behulp van een verordening werd besloten om de daken en het stadsgezicht van het Ridder complex te beschermen.

Voor de letters op de linker brouwtoren was het te laat, deze waren al weggehaald en overgebracht naar een museum in Amsterdam. De letters ‘Ridder Bier’ wist de gemeente te behouden. Deze zijn en blijven onderdeel van de skyline van Maastricht. De verlichting werd gerestaureerd en teruggeplaatst. Na 16 jaar zijn afgelopen vrijdagavond de lichten weer gaan branden. Vooralsnog alleen op deze avond. Er vinden de komende tijde nog enkele testen plaats. Op korte termijn gaan de lichten structureel branden.

Via Malta (bier)route

Vanaf 1 april 2019 is het nieuwe Maastrichter Maltezer bier bovendien te verkrijgen in de horeca van Maastricht. Als ode aan het Maltezer bier heeft de brouwerij een VIA MALTA route ontwikkeld door de stad. De route voert langs gecertificeerde horecazaken in Maastricht. Met het branden van de “Ridder Bier” verlichting en het startschot van de VIA MALTA kan de Maastrichtenaar weer trots zijn op haar bierstad Maastricht.

Fotografie: Jonathan Vos 

_______________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <
"

 

Lees ook