La Butte aux Bois wordt een beetje Jurassic Park

Juwelenontwerper Jochen Leën pakt uit met exclusieve expositie

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Woensdag 13 maart 2019

Je ziet het niet elke dag in Lanaken, een echt exemplaar van een Camtosaurus, familie van de vleesetende Tyrannosaurus Rex of een replica van de Triceratops. Maar aan de vooravond van TEFAF in Maastricht pakt juwelenontwerper Jochen Leën uit met een exclusieve tentoonstelling mineralen, ertsen, edelstenen en afgewerkte kwaliteitsjuwelen bij Domaine La Butte aux Bois.  De groep prehistorische dieren vormt daarbij de blikvanger.

De dino’s komen uit de Granada Gallery in Tucson Arizona, waarmee de Lanakense juwelier recent een joint-venture creëerde. Binnenkort opent Leën een filiaal ervan in Antwerpen. Die nevenvestiging is ‘by appointment’ toegankelijk in Leëns kantoor, dat in de bekende diamantwijk ligt.

La Butte aux Bois krijgt de primeur omdat hij er sinds 2010 zijn bureau heeft en er zijn vitrinekasten heeft staan, aldus Leën.

 

De Granada Gallery is opgericht door Alison Magovern en de Zwitser Rüdiger Pohl.  Ze bezitten de grootste verzameling fossielen, mineralen en edelstenen ter wereld, goed voor  meer dan 80.000 kwaliteitsvolle stuks. Een deel ervan is onder meer uitgeleend aan de universiteit in de Duitse stad Freiberg.

De uitgebreide collectie fossielen wordt ook geëxposeerd in musea in de Amerikaanse staat Wyoming en in China. Voor het ontginnen en klaarmaken van één dino, moet men rekenen op een half jaar werk. Volgens de paleontologen Frédéric Lacombat en Gabriel Delaroue, die met Leën de tentoonstelling hebben opgezet, kost zo’n exemplaar al snel 600.000 euro. Grote skeletten lopen tot in de miljoenen euro’s. ,,Er is veel vraag naar, zowel vanuit museale hoek als privé”, aldus Leën.

Een lucratieve zaak dus. Vandaar dat Jochen Leën dan ook recent  een joint venture afsloot met de Granada Gallery in Tucson. ,,Rüdiger Pöhl staat samen met zijn vader aan het hoofd van een holding die wereldwijd paleontologisch onderzoek doet in mijnen, waar ze ook de edelstenen bovenhalen. Samen met hen ontwikkelde ik het concept ‘Mineral to Jewelry and from Mine to Market’. Alle processen (ontginnen, slijpen en verwerken tot edelstenen) vinden bij ons plaats. Naast haute-couturejuwelen ga ik ook meer inzetten op de verzamelmarkt van ruwe en  afgewerkte stenen.”

Voor Leën is dit een nieuwe stap in zijn carrière. Drie jaar terug ontwierp hij nog een ring voor de Amerikaanse ster Alicia Keys.

De tentoonstelling loopt tot 24 maart en is vrij toegankelijk in de hotellobby. Daarna vertrekt de expositie naar China en Frankrijk.”

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen

__________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

Lees ook