Welke muziek met carnaval?

De zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 2 maart 2019

Jarenlang heb ik het gevierd, carnaval. In mijn jonge jaren dan. Dat begon al bij de jeugdraad van elf in mijn dorp en nadien heb ik nog wagens gebouwd met m'n vrienden. Lalalala. Ik deed mee. En af en toe was het ook wel gezellig. Zeker als ik met een leuke meid was die er de lol wel van in zag.

Nadien heb ik carnaval ook buiten Limburg meegemaakt. Onder meer op Aruba en in Duitsland. Absoluut hoogtepunt was Rio de Janeiro. Dat maakte diepe indruk. Ja natuurlijk, tropische temperaturen en slank getrainde dames met weinig om het lijf, ik heb er niet omheen gekeken. Al was dat niet het enige. De schitterende optocht daar die 36 uur duurt, en waar ze in Hollywood van zouden dromen. Prachtig hoor. Als het wat dichterbij zou zijn, dan zou ik wellicht elk jaar naar die optocht gaan kijken en af en toe zo'n feestje meepikken in een van die danceclubs daar. Het ritme van de samba's werkt wel degelijk aanstekelijk.

Terug in de eigen contreien steek ik nu minder tijd in carnaval. Enerzijds zit de polonaise er bij mij niet zo in, kan ik ook niet helpen. En anderzijds heb ik ook nog veel te doen om de komende kunstbeurs TEFAF voor te bereiden, in alle rust.

Maar ik pik wel nog de sleuteloverdracht in Maastricht mee. Ambtshalve weliswaar, maar toch. Ook vind ik het leuk hoe ze overal in de stad van die feestplekken  bouwen op straat. Je hoort wel van die discussies dat door 'die studenten' de échte carnavalsmuziek in de verdrukking zou komen. Want die jongelui die draaien gewoon hippe dansmuziek en vieren op hun eigen manier carnaval.

Tja, ik heb er niks op tegen eigenlijk. Het is sowieso heel fijn en goed voor Maastricht dat er zoveel studenten in de stad zijn. Dat brengt leven in de brouwerij. Deze week, toen het zo'n prachtig lenteweer was, gaf het stadspark een heel sfeervol aanzicht van allemaal jongelui die zich vermaakten in de zon. Net zoals op het Museumplein in Amsterdam. Leuk toch?

En wat hippe dansmuziek tussendoor, waarom niet? Het hoeft niet alleen maar 'Sjeng oan de geng' te zijn, al heb ik grote waardering voor al die zatte harmoniekes die door de straten trekken. Zij zorgen voor de bijzondere sfeer. Ik ben niet van al die 'nieuwe' carnavalsmuziek van Limburgse artiesten onder de indruk, zoals je ze hoort bij het LVK. Zeker niet als je weet dat niemand daar live zingt. Sommige artiesten meldden zelfs doodleuk dat ze eigenlijk niet kunnen zingen.

Voor mij prima hoor, maar dan moeten we ook niet zeveren dat 'de studenten' kiezen voor internationale dansmuziek. Als ze voor de rest maar veel plezier hebben, zich leuk verkleden en verder niemand lastig vallen.

Spijtig natuurlijk voor alle carnavalsvierders, dat de vroege lente niet heeft doorgezet, en dat het nu toch een klamme vasteloavend wordt. Maar goed, na vijf glazen bier merk je dat ook niet meer waarschijnlijk.

Veel plezier allemaal, alaaf.

 

Jo Cortenraedt

 

Lees ook