Blanche Dael: kwaliteit, service en een plek om koffie te ervaren

Een rondje langs de leden van Maastricht Culinair | Deel 12

Auteur: Demy Janssen
Donderdag 28 maart 2019

,,Er is niets dat lekkerder ruikt dan een koffiebranderij”, zegt mijn vader altijd. Hoewel het ‘zwarte goud’ ook voor mij onmisbaar is in mijn dagelijkse routine, kon ik me daar niet zo veel bij voorstellen. Totdat ik een keertje door de Wolfstraat in Maastricht liep. De geur van vers gebrande koffie brengt je hier al van meters afstand naar een pand midden in de straat, op huisnummer 28. Dit is dé plek wat het verhaal van Maison Blanche Dael in 1878 begon en waar vandaag de dag nog steeds elke dag verse koffie en pinda’s worden gebrand. Een iconische plek voor de stad Maastricht die geliefd is door locals en toeristen. We spraken Jimmy Nuchelmans over het familiebedrijf waar hij sinds vorig jaar werkzaam is.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?
,,Ik ben Jimmy Nuchelmans. Mijn hele leven heb ik in Sittard gewoond en gewerkt. Sinds mei 2018 werk ik bij Blanche Dael en woon ik in Wyck. Bij mijn vorige werk heb ik mij beziggehouden met de city marketing van Sittard-Geleen. De overstap naar Maastricht was dus best wel groot maar, inmiddels kan ik niet anders zeggen dan dat het een verademing is om hier, in hartje Maastricht, te wonen en leven. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik voel me nog steeds een Zitterder, maar in Maastricht heb ik mijn hart verloren.’’

En wat doe je dan precies bij Blanche Dael?
,,Ik ben teamleider sales. In deze rol stuur ik het salesteam aan en bepaal welke richting we opgaan. Ik bezoek klanten en ontvang ze op onze locatie aan de Gerardusweg. Er is veel vraag naar onze producten. Het komt dan ook wel eens voor dat ik ‘nee’ moet zeggen. Het is ons motto om alleen te groeien als beide partijen er baat bij hebben en kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Gelukkig mag ik me naast mijn rol als teamleider sales ook heel veel bemoeien met de branding en marketing en welke richting we daarmee opgaan.’’

Hoe kan het dat er zo veel vraag is naar de producten van Blanche Dael, denk jij?
,,Om te beginnen natuurlijk de producten zelf. We kiezen uit iedere koffieregio alleen het beste wat op tafel komt en dat proef je. Daarnaast bieden wij als horeca-partner een totaalpakket aan: wij leveren het product aan, maar doen er ook alles aan om onze relaties goed te adviseren, zodat dit product op de plek van bestemming goed tot zijn recht komt. Dat doen we met, trainingen, servies, koekjes en machines. En daarbij hebben we het Maastrichtse karakter mee: wij weten wat de mensen hier graag drinken en we staan op de kaart bij typisch lokale horecagelegenheden.’’

Doen jullie dat alleen hier in de omgeving of ook op andere plekken?
,,Je vindt de producten van Blanche Dael bij horecagelegenheden door heel Nederland en België en inmiddels leveren we ook aan een restaurant in Berlijn. Particuliere aanvragen komen inmiddels ook uit Amerika, Australië en Japan, dat is echt super om te zien. Onze winkel en Maastricht spelen een grote rol in de groeiende vraag naar onze producten.’’

Hoe zit dat precies?
,,Nou simpel eigenlijk, toeristen uit binnen- en buitenland komen tijdens hun bezoek hier bij typisch Maastrichtse cafés, bars en restaurants, waar vaak onze koffie en thee op het menu staat. De winkel in de Wolfstraat is daarbij over de jaren een toeristische trekpleister geworden en een plek waar veel toeristen souvenirtjes voor thuis kopen. Zo verspreidt Blanche Dael zich nationaal en internationaal als een soort olievlek.’’

In de winkel is het ook allemaal begonnen, toch?
,,Dat klopt. 141 jaar geleden begon Guillaume Dael een winkel in ‘koloniale waren’ in de Wolfstraat. Zijn jongste dochter Blanche nam in 1926 het stokje van haar vader over. Jaren later vond zij opvolgers in haar toenmalige koffiebrander Jean Erkamp en zijn zwager Huub Berghof. Samen besloten zij zich meer te gaan focussen op koffie, thee en lekkernijen. Onze huidige directeur, Albert Berghof, is de vierde generatie in het familiebedrijf. Vandaag de dag zijn we nog steeds de enige plek in Nederland waar iedere dag verse pinda’s gebrand worden. En ook koffie wordt er nog steeds gebrand.’’

Hoe veel koffies telt jullie assortiment?
,,Op dit moment hebben 17 single origin koffies in het assortiment. Die kennen hun oorsprong in verschillende koffieringen rondom de evenaar en worden door onze eigen Q-graders ter plekke uitgezocht. Zij letten niet alleen op de kwaliteit van de koffiebonen, maar houden zich ook bezig met alles wat er op de koffieplantages speelt, bijvoorbeeld met de vraag of het personeel goed behandeld en verloond wordt. Daarbij zijn de koffiebonen die onze Q-graders mee naar huis nemen zijn altijd rainforest alliance-certified.’’

Wat zijn Q graders?
,,Q-graders zou je kunnen zien als officieel erkende koffie-sommeliers. Zij worden getraind om koffie(bonen) feilloos te beoordelen. Zo zou er zou geen verschil mogen zitten tussen twee onafhankelijke koffiebeoordelingen door Q-graders. In Nederland zijn er maar een klein aantal Q-graders, Marcel en Albert zijn er daar twee van. Hun beoordeling is enorm belangrijk voor de koffieplantages die ze bezoeken.’’

Oké, even terug naar Nederland dan, want jullie gaan verhuizen, toch?
,,Dat klopt. De Wolfstraat blijft hoor, maar ons kantoor gaat inderdaad verhuizen. Naar verwachting in het najaar van 2020 nemen we intrek in een onze nieuwe kantoor, gelegen in het Sphinxkwartier.’’

Vanwaar deze keuze?
,,Allereerst omdat dit gebouw te klein wordt. We zijn uit onze voegen aan het groeien. In onze zoektocht naar een nieuwe locatie stuitten we op een prachtig oud gebouw in het Sphinx-kwartier, dat we helemaal naar eigen smaak kunnen inrichten. Een gebouw dat de ruimte en mogelijkheid biedt om mensen te ontvangen, rond te leiden en op te leiden. Waar mensen zelf kennis kunnen maken met onze producten, workshops kunnen organiseren en eigenlijk alles dat je met koffie kunt doen, ook echt daadwerkelijk kan doen.’’

Wordt dat een plek voor jullie zakelijke relaties of kunnen we er straks bijvoorbeeld ook voor rondleidingen komen?
,,Ons nieuwe kantoor is voor iedereen. Er komt bijvoorbeeld ook een espressobar waar bezoekers alle koffies en theeën kunnen proeven onder het genot van een stukje vlaoi. Daarnaast gaan we particulieren ook de mogelijkheid bieden om rondleidingen of workshops te boeken en besloten evenementen, presentaties of koffieklasjes te organiseren. Ons nieuwe kantoor wordt een kennis- en inspiratiecentrum over koffie en thee waar we continu bezig zullen zijn met smaak en kwaliteit en we samen met koks, baristas, gastvrouwen en bier- en wijnsommeliers de gastronomie kunnen uplevelen.’’

Last but not least, Blanche Dael is een groot success. Hoe kan dat, denk jij?
,,’Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’, voel ik hier heel erg. Alle keuzes die we maken zijn goed doordacht, met ons eigen merk en de lange termijn in het achterhoofd. Een stukje Zuid-Limburgse nuchterheid denk ik dus.’’

Maastricht Culinair
Het interview met Jimmy Nuchelmans van Blanche Dael is een Chapeau Content Creators productie in opdracht van Maastricht Culinair.

____________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven

 

Lees ook