Limburgse gastronomie gaat zich herpakken

Waardering voor jonge talenten slaat aan

Zaterdag 2 februari 2019

De opzet van het eerste Limburgs Culinair Gala is geslaagd. De jonge talenten die we in Limburg wel degelijk hebben, moeten meer gewaardeerd worden. Geef het vak van kok en bediende meer glans - en natuurlijk ook goede arbeidsvoorwaarden - en er zijn wel degelijk nog heel wat jongelui die daar hun toekomst in zien.

Dat was ook het uitgangspunt bij Chapeau, toen we aan het idee begonnen te werken om een Limburgs Culinair Gala te organiseren. Dat was al ver voordat Michelin begon te spreken over een 'stilstand' in Limburg en meer recent zelfs enkele sterren in onze regio doorstreepte.

Want al langer is duidelijk dat het voor restaurants steeds moeilijker wordt om goede mensen te vinden, zowel in de keuken als in de bediening. Daar het vak een beter aanzien te geven, het sexy te maken, kun je ervoor zorgen dat meer jongeren alsnog hun interesse tonen.

Op zich is het werk wel degelijk interessant, dat merk je als je in de betere zaken komt en daar enthousiaste mensen treft. Maar uiteraard zitten er wat minder aantrekkelijke kanten aan zoals vaak werken in de weekends en 's avonds. Dat geldt uiteraard voor meer beroepen. Maar als het je passie wordt, dan wil je er wel wat voor over hebben.

Het organiseren van dit culinair gala was bijzonder enerverend voor het hele Chapeau-team. Het gebeurt immers 'tussendoor',  omdat ons eigenlijke werk bestaat uit het maken van een magazine, gidsen, televisieprogramma's, online-producties en zo verder. Maar juist daarom kunnen wij wel een verbindende factor zijn en het was afgelopen maandagavond een feest voor ons team om te merken hoe groot de waardering hiervoor is vanuit de Limburgse gastronomie. Een uitverkocht huis in het fraaie paviljoen van Château St. Gerlach en met nagenoeg alle 'grote' namen in feestkledij aan tafel.  

De equipes van de Oostwegel-Collection zorgden voor een perfecte avond met een mooi menu en wijnen. Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de bekendmaking van de awards voor jonge talenten, eentje voor de bediening en eentje voor de keuken, tot en met 25 jaar. Als een bizar toeval kwam er twee keer iemand van restaurant De Leuf uit de bus, namelijk Michelle van de Bunt en Thijs Gerards. De juryleden Hans Snijders, Onno Nijenhuis, Toine Hermsen, Rob Hartman en Erik Sauter, bijgestaan door twee Chapeau-vertegenwoordigers, waren zeer neutraal en professioneel te werk gegaan.

Degenen die niet wonnen, deelden toch mee in de vreugde. De onderlinge solidariteit was groot. En uit het grote aanbod tijdens de wedstrijd bleek dat er nog heel wat talent rondloopt in Limburg. Het mooiste van de avond vond ik dat er een soort 'heilig vuur' ontstond. Zo van 'we gaan er met z'n allen weer voor', een zekere Limburgse trots. En daar is niks mis mee.

Ik denk ook dat in de Limburgse restaurantwereld wordt beseft dat het zetten van nieuwe stappen om bij te blijven, noodzakelijk is.

De donderslag van Michelin kwam natuurlijk niet gelegen, maar van de andere kant kan die juist wel gezorgd hebben voor nieuwe spirit, voor een nieuw elan. Dat voelde je tijdens het gala en ik denk dat we daar de komende tijd nog veel van gaan merken.

Dus wordt het hoog tijd voor iedereen om vooral die vele goede restaurants in Limburg te gaan bezoeken en de waardering te laten blijken voor al die vaklui, die er zo hard voor knokken.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook