‘Kom je helemaal uit Limburg?’

Jos verbaast zich over de onwetendheid van sommige collega’s boven de rivieren

Auteur: Jos Cortenraad
Maandag 4 februari 2019

De Volkskrant heeft de reputatie zich vooral te richten op alles wat zich binnen de grachtengordel afspeelt. Een beetje onzin; thuis lezen wij de krant al vele jaren met veel plezier. Vanwege de batterij columnisten met hun dwarse, irritante, frisse en prikkelende kanttekeningen maar vooral ook om compacte round-ups en de duiding van het nieuws. Wereldwijd, landelijk en zelfs regionaal.

Een uitstekende ochtendkrant, maar onlangs schoot de tv-recensent toch een deukje in mijn positieve beeld. Hij had in Buitenhof een interview gezien met Feike Sijbesma, topman van DSM, en was zowat van zijn stoel gevallen. Een CEO die bezig is met duurzaamheid. En dat terwijl hij DSM nog altijd associeerde met die pijpen en schoorstenen langs de A2 met hun vuilwitte vervuilende rook. Dat vond hij toch wel heel bijzonder en eigenlijk kon dat ergens niet kloppen, zo was tussen de regels door te lezen.

Waar heb je dan al die jaren onder een steen gezeten, vroeg ik me af? Of in zo’n onwelriekende met plastic gevulde stadsgracht in de hoofdstad? Flauw misschien, maar ik moest weer denken aan al die persconferenties in het westen die ik voor de krant destijds bezocht. ‘Helemaal uit Limburg?’ was dan de standaardvraag. Tja. Is er dan toch niet veel veranderd? Weet de recensent dan echt niet dat DSM al lang geleden afscheid heeft genomen van de naftakrakers en kunstmestfabrieken? Dat DSM zich volledig richt op nieuwe, duurzame materialen en medicijnen? Dat er langs de A2 vele honderden onderzoekers werken in gloednieuwe labs van het vroegere staatsbedrijf? Dat DSM acht jaar op rij de titel meest duurzame beursfonds van Amerika draagt en in de top staat van de duurzaamheidslijst van het gezaghebbende Fortune?

Niet om een wit voetje te halen bij de grote animator van de Brightlands Campus in Geleen, maar nog nooit gehoord hebben van Feike Sijbesma en de omslag van DSM; ik vind het raar voor iemand die tv-programma’s recenseert. Anderzijds moet er blijkbaar nog wat Limburgs missiewerk verricht worden boven de grote rivieren.

Ik zou zeggen: maak een afspraak met de persmensen van DSM voor een rondleiding, stap in de auto en daal de A2 af naar het diepe zuiden. Nu mag dat nog met 120 of 130 kilometer per uur. Hoe lang nog, dat weten we niet. Ik maak me sterk dat ook Sijbesma voorstander is van 100 kilometer. Veel beter voor het milieu, want minder CO2-uitstoot, en veiliger. Misschien ook een eyeopener voor onze recensent?

__________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook