Een op hol geslagen slotmachine

Jos heeft niets met bewegingen als de gele hesjes, maar begrijpt de boosheid

Auteur: Jos Cortenraad
Maandag 11 februari 2019

Een ontroerend bericht in de krant. Robert S. Keane, de CEO van Cimpress, snoeit zijn salaris terug tot het minimumloon. Reden: zijn bedrijf draait slecht en daar neemt hij zelf de verantwoordelijkheid voor. Even voor degenen die nog nooit van Cimpress gehoord hebben: dit is het Amerikaanse moederbedrijf van Vistaprint en Drukwerkdeal.

Gevestigd in Venlo. Met een grote drukkerij en waarschijnlijk ook vanwege het milde belastingklimaat in Nederland. Niet voor niets hebben multinationals als Starbucks, Apple, Pfizer, Microsoft, General Electric en nog een paar honderd Amerikaanse multinationals een bv in belastingparadijs Nederland om belastingen te ontwijken. Volgens de Amerikaanse econoom Gabriel Zucman houden de multinationals zo’n 600 miljard euro aan belastingen met slimme trucs in eigen zak en speelt Nederland daarin een centrale rol. Gevolgd door landen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en Barbados die daardoor een niet al te beste reputatie mogen koesteren. Niet illegaal, maar op zijn minst stof voor discussie en één van de oorzaken van de onvrede die leiden tot bewegingen als de ‘gele hesjes’. Niet dat ik sympathiseer met een dergelijke actiegroep, maar ik begrijp de boosheid.

Free publicity

Goed, even terug naar meneer Keane. Hij zet zichzelf op een salaris van 400 euro per week, zijnde het minimumloon in de VS. Tot het weer beter gaat met zijn drukkerijen. Een goed voorbeeld voor zijn personeel, zo’n baas. Toch maar even gegoogeld om een en ander in een breder perspectief te zetten. Volgens Bloomberg incasseerde de goede man vorig jaar 1,7 miljoen dollar salaris en was hij goed voor een optiepakket eigen aandelen ter waarde 8,4 miljoen dollar. Tja, dan kun je wel even een tandje terugschakelen. En er een mooie pr-stunt van maken die zelfs free publicity oplevert. Knap gedaan.

Megaboete

Nog een topman die een troostende schouder wel kan gebruiken. Alan Jope, de nieuwe topman van Unillever, gaat dit jaar maximaal 11,2 miljoen euro verdienen. Dat was aanvankelijk ruim 13 miljoen, maar dat vonden de aandeelhouders net iets te veel. Ach ja, hiertegen afgezet is de drie miljoen die onze Ralph Hamers bij ING verdient eigenlijk wel heel redelijk. Zeker als je bedenkt dat ING vorig jaar een winst boekte van 4,7 miljard euro. Ondanks de megaboete van 775 miljoen voor het faciliteren van witwaspraktijken.

ING incasseert een winst van 149 euro per seconde, rekende een journalist van De Volkskrant uit. Kijk, dat is nu zo’n getal dat me niet meer loslaat. Het doe me denken aan een op hol geslagen slotmachine (fruitautomaat) uit tekenfilms die maar munten blijft uitspugen totdat de winnaar eronder bedolven raakt. Losgezongen van de werkelijkheid.

Lees ook

Jos Cortenraad (1961) was journalist voor onder meer Dagblad de Limburg en de Kamer van Koophandel voordat hij zich in 2008 vestigde als zelfstandig ondernemer/tekstschrijver. Hij werkt in opdracht voor profit- en non-profit-organisaties en maakt daarnaast nog onafhankelijke journalistieke producties zoals columns voor Chapeau Magazine. Economische ontwikkelingen hebben daarin zijn bijzondere aandacht.