Een heel weekend Valentijn

Zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 16 februari 2019

Commerciële onzin. Dat is hoe de meeste ouderen aankijken tegen 'Valentijnsdag'.  En voor een groot deel hebben ze daar gelijk in. De winkels, de horeca, die jagen dat aan en elk jaar levert dat meer geld op.

Er zit overigens toch nog wel iets van historie in dit fenomeen, want in de geschriften wordt nog wel gesproken over ene 'Sint Valentijn'  oftewel Saint Valentin' . Het was Paus Gelasius I dit aan het einde van de 5e eeuw na Christus de 14e februari aanwees als Valentijnsdag, met een verwijzing naar Valentijn die een schimmige identiteit had. Er wordt gesproken over een martelaar, over een heilige, en in het algemeen over iemand die 'goed was voor de mensen'. 

Wie die Valentijn ook was, hij heeft in de eeuwen daarna weinig indruk gemaakt, want hij kon niet concurreren tegen pakweg de Heilige Sint Nicolaas, de Heilige Jozef of de Heilige Cornelis, om er maar een paar te noemen. En helemaal niet tegen de kerstman, weliswaar niet heilig, maar wel met een lange witte baard en een nog langer bankafschrift.

Maar na de oorlog begonnen ze in Amerika, waar ze altijd wel in zijn voor wat mafs, van die Valentijn een feestnummer te maken. Gekoppeld aan 'de liefde' moest dat een hit worden. En dat is het daar inmiddels ook. Met zover je kunt kijken overal hartjes.

In Nederland sloeg de uit Amerika overgewaaide Valentijnsdag eerst niet zo aan. Het was een beetje aanstellerij. Maar de laatste jaren wordt er toch meer mee gedaan. In België, dat ook op andere terreinen eerder trends uit de Verenigde Staten oppikt, is Valentijn vroeger aangeslagen.

Het verschil in viering bleek deze week nog eens. In Nederland zaten afgelopen donderdag de restaurants behoorlijk vol met verliefde paartjes. Daarna was het afgelopen. Maar in België hebben ze daar niet genoeg aan. Daar is het van donderdag tot en met dit weekeinde Valentijn. Elke dag vol in de restaurants. Met roosjes op tafel, een special menu 'Saint Amour' en als wijn natuurlijk ook Saint Amour, een van de minder bekende maar niet onaangename Grand Crus uit de Beaujolais. Qua omzet kan Valentijn zich daar al meten met de kerstman. In Nederland moet ie na één dag al afdruipen. Maar let maar op, zijn populariteit zal toenemen en de trend vanuit België zal z'n invloed hebben.

Goed voor de restaurants, want in de wintermaanden is het toch wat magertjes qua omzet. En de winkeliers kunnen tegenwoordig altijd wel extra omzet gebruiken, sinds zo velen liever via de postbode shoppen.

Enfin, enerzijds is het natuurlijk een commercieel feest. Maar dat is kerstmis inmiddels ook. Toch kan het geen kwaad om extra tijd vrij te maken voor de liefde. Bij mij bleef dat donderdag beperkt tot snel een glaasje champagne met mijn vrouw, voor ik - zonder haar - naar een restaurant moest vertrekken voor een zakelijke afspraak.

Een regionale bestuurder wilde met mij een aantal interessante thema's doornemen en in zijn drukke agenda had ie nog net een gaatje op die donderdagavond weten te vinden. Niet beseffende dat Valentijn tegenwoordig ook in Nederland gevierd. Het restaurant, midden in de stad, zat tot de nok vol. Allemaal tweetjes, allemaal verliefde stelletjes. Nou, daar zaten wij twee dan aan het raam met onze agenda's, pennen en notitieblokken op tafel.

Het voorgerecht was meteen roodgekleurd met rode biet, rode bessen en rode sla. Ja natuurlijk, het rood van de liefde. Och ja, we hebben er maar het beste van gemaakt. En al zal menigeen in de zaak wat verkeerde conclusies hebben getrokken, over m'n imago heb ik me gelukkig nooit zo druk gemaakt, dat ze maar wat van me vinden. Of niet.

Af en toe keek ik de eetzaal in, altijd nieuwsgierig. Twee tafels verder verdronk een rank blond meisje van hooguit 20 in de ogen van een sportief ogende Afrikaan. Een paar tafels verder zag ik nog een koppel van wie ik niet eerder wist dat ze een koppel waren. Zo leer je nog eens wat op zo'n avond.

Enfin, na een paar glazen Limburgse wijn en een verder goed gesprek over onze inhoudelijke zaken toog ik huiswaarts.

De dag erop heb ik mijn vrouw gezegd: 'Schat, we schakelen over op het Belgische systeem. Het hele weekend vieren we nog Valentijn'. Een mooi compromis en champagne kan ook op de 16e of 17e februari. Toujours Saint Amour !

Jo Cortenraedt  

Lees ook