Carnaval in gala-kostuum of jurk

De zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 23 februari 2019

Een idee achter carnaval is om lekker zot te doen, anders dan anders, jezelf en anderen een beetje voor de gek te houden. Dat kan blijkbaar gemakkelijker als je jezelf ook anders presenteert dan gebruikelijk. Dus niet in een pak, een spijkerbroek, een jurk of anderszins, maar in wat 'aw kloemele' of een voor de gelegenheid bedacht 'pekske'.  En zo heb ik zelf ook ooit al in allerlei vreemde outfits rondgelopen, ooit zelfs met zo'n plastic mombakkes oftewel masker. Maar ook als beer, cowboy en meer van die kledij waar ik normaal niet aan zou denken. Ik was er in ieder geval bij, wilde niks missen, ook al was en ben ik dan geen polonaise-mens.

Maar nu was ik op het galafeest van de Tempeleers op Château Neercanne en inderdaad, de naam zegt het al, iedereen was in gala-tenue. De dames dus in een lange jurk, meestal wat uitgesneden, de heren in smoking. Omdat ik er arbeidshalve moest zijn en de feestvreugde nooit wil bederven, had ik me keurig aan de dresscode aangepast. Dat vind ik wel nodig. Het verbaast me toch als sommige mensen dan gewoon met een aftrapte broek, een open hemd of een T-shirt aan komen zeilen. Dan snap je 't niet helemaal. En vrijheid blijheid, ja prima, maar dan moet je gewoon gezellig ergens anders naar toe gaan. Op Neercanne had zich iedereen strikt aan de dresscode gehouden. Chapeau!

En het feest was de moeite waard. Dan heb ik het niet eens over het 4-gangen diner. Dat heb ik niet geproefd, want ik was er voor m'n werk, en dan eet ik doorgaans tevoren wel een hapje thuis.

Het viel me op dat er op het feest van de Tempeleers - met carnavals- en andere muziek - aardig wat jongelui waren. Vooral meiden vinden het eigenlijk heel leuk om een avondje 'chic' te gaan. „Er zijn veel te weinig gelegenheden waar dat kan",  zei een van hen, vooraan in de twintig.

Zo'n feest is er niet alleen in Maastricht, je hebt ook het speciale bal van Jocus in Venlo en het 'jalabal' in Kerkrade is ook vermaard. Dan zitten we al aan de Duitse grens en daar heb je echt wel van die stijlvolle carnavalsfeesten, althans qua kleding en programma. Naar mate de avond en de alcohol vordert zal het hier en daar wel wat anders worden, maar toch, ze doen erg hun best in Keulen, Mainz en dat soort steden.

Op chic met vastelaovend, ik vind het eigenlijk wel wat. Het carnaval in Venetië heb ik nooit mogen meemaken, het zal vrees ik nu vooral toeristisch zijn, maar in vroegere tijden moet dat toch wel heel apart en spannend zijn geweest met die mooie kostuums en mysterieuze maskers. Dan is carnaval meer een theater en niet alleen 'zoepe mèr'.

Ik was ooit wel op het carnaval in Rio de Janeiro. Nee, in smoking of galajurk lopen ze daar niet. Ook lastig met 35 graden. De kostuums worden daar vooral gevormd door de huid. Maar ondanks de zwoelheid die dat met zich mee brengt, zie je er weinig mensen die straalbezopen over straat lopen. Ook half naakt kun je toch stijlvol blijven. Ligt maar eraan hoe je je gedraagt.

Daar is het bij ons te koud voor tijdens carnaval, hoewel dat dit jaar nog wel eens mee zou kunnen vallen. En dan gekleed in een wat overdadige jurk of voor de heren bij wijze van spreken een outfit à la Karl Lagerfeld (bij wijze van eer), och, dat zou ook wel wat hebben. Ik zal er eens over nadenken.  

 

Jo Cortenraedt

 

 

Lees ook