The Addams Family beste musical van dit moment

Megaproductie van Kerkraadse regisseur Paul Eenens krijgt drie Musical Awards

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 24 januari 2019

Lovende recensies in de kranten vanaf de eerste voorstellingen, en nu ook uitgeroepen tot de 'beste grote musical van dit moment'. De musicalcomedy The Addams Family, geregisseerd door ‘Kirchröadsjer jong’ Paul Eenens, kreeg gisteravond in het RAI Theater in Amsterdam drie Musical Awards, waaronder die voor de beste regie. De musical was elf keer genomineerd.

Het is de tweede keer dat Eenens met de hoogste eer gaat strijken. Vorig jaar werd zijn musical ‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ eveneens uitgroepen tot ‘allerbeste grote musical’.

Brigitte Heitzer
De musical Evita, met in een van de hoofdrollen de uit Noorbeek afkomstige Brigitte Heitzer, viel eveneens in de prijzen. Heitzer kreeg voor haar rol als Evita Perón een Musical Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De Musical Award voor de beste mannelijke hoofdrol ging naar haar tegenspeler René van Kooten die in Evita de rol van de legendarische Che Guevara voor zijn rekening neemt. [Kijk hier voor het interview met Brigitte Heitzer dat Jo Cortenraedt maakte voor L1]

De toekenning van de Musical Awards voor The Addams Family – de onderscheidingen werden voor de achttiende keer uitgereikt - is ook fantastisch nieuws voor Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, waar het stuk van 19 tot en met 24 februari exclusief voor Limburg te zien is. De kaartverkoop liep volgens het theater zelf al goed, maar door de erkenning van gisteravond gaat het waarschijnlijk richting uitverkochte zalen.

Liefde en vakmanschap
Dat The Addams Family zo goed gescoord heeft, is op de keeper gezien niet vreemd. De door TEC Entertainment geproduceerde musical – een Nederlandse bewerking van de gelijknamige Broadway-hit van de hand van John van Eerd - kent een absolute sterrencast, met grote namen als Johnny Kraaijkamp jr., Pia Douwes, Tony Neef, Marjolein Teepen en Martijn Vogel. Het stuk wordt opgevoerd met een live orkest en een schitterend decor dat volgens theatercritici voldoet aan internationale maatstaven. ‘Met vakmanschap en grote liefde gemaakt’, was dan ook het unanieme oordeel. 

Geniaal, verbluffend, komisch, swingend, fraai en theatraal perfect, zijn enkele van de kwalificaties die de Nederlandse theatercritici The Addams Family toedichtten. Regisseur Paul Eenens uit Kerkrade, die met zijn werk al talrijke keren in de prijzen viel, vertelde kort na de première van de musical tegenover Chapeau hoe blij hij was met wat toen nog de eerste indrukken waren. Volgens Eenens is het succes grotendeels te danken aan de producent, die – anders dan vaak gebruikelijk is in theaterland – kosten nog moeite heeft gespaard om iets bijzonders op de planken te brengen. ,,Eigenlijk laat het zich vangen in één woord”, aldus de in Kerkrade opgegroeide regisseur: ‘kwaliteit’.

Groot theaterhart
Ook de ‘uitzonderlijke manier’ waarop de producent de musical vol zelfvertrouwen in de markt heeft weten te zetten verdient alle lof, aldus Eenens. ,,Producent Marc Muller, de directeur van TEC Entertainment, heeft een groot theaterhart. Zijn inspanningen – het is zijn eerste grote productie – zie je terug in de manier waarop het hele team op elkaar is ingespeeld. Natuurlijk is het als regisseur mijn werk en mijn taak om iedereen te motiveren, maar dat ging in dit geval vanzelf. Iedereen is er vanaf het eerste moment vol voor gegaan. Nog niet zo lang geleden reed ik door de Marnixstraat in Amsterdam: aan de ene kant hing een affiche van The Addams Family en aan de andere kant ‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’. Zoiets vervult me wel met trots.

Ode aan de tolerantie
The Addams Family zit vol met toespelingen op situaties die je ook tegenkomt in het dagelijkse leven, aldus Eenens. ,,Het publiek in de zaal herkent zichzelf en moet lachen om de wederwaardigheden van de excentrieke familie om wie alles draait. De voorstelling houdt mensen op een bepaalde manier een spiegel voor. Want wat is eigenlijk ‘normaal’ en wat is ‘niet normaal’? Ik heb deze musical al eens ‘een liefdevolle ode aan de tolerantie’ genoemd’. Waarmee ik wil zeggen dat iedereen recht heeft op zijn eigenaardigheden. Iedereen heeft het recht om verliefd te zijn. Zolang het maar deugt en oprecht is, wie zijn wij dan om te zeggen dat iets niet goed is? Zelf ben ik met alle vreugde van de wereld niet normaal en daar ben ik trots op.”

Kaarten voor The Addams Family zijn te bestellen via www.theaddamsfamily.nl en Parkstad Limburg Theaters www.plt.nl

______________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

 

Lees ook