Haspengouwse fruitteler lanceert ‘cru’

Kunstproject haalt topproducten uit de anonimiteit

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 29 januari 2019

Haspengouw heeft vanaf nu een ‘pommelier’, naar analogie met de sommelier in de wijnsector. En wel in Karel Vaes. Zijn fruit, appelen, peren en kersen behoren tot de ‘cru’ van de sector.  Toevallig ook de naam van een concept bij een bekende Belgische retailgroup waar iedereen met een passie voor lekker eten en pure smaken terecht kan.

En daar horen zeker zanger/dichter/producer Rick de Leeuw en partner Maartje bij. Zij verhuisden drie jaar terug van het drukke Amsterdam naar Heks,  het hart van het Limburgse Haspengouw, waar ze helemaal verliefd werden op de rust van de regio. Samen ontmoetten ze er Karel Vaes, een eigenzinnige fruitteler, die echter enorm gedreven bleek in zijn vak.

Er ontstond meteen een klik die resulteerde in een knap kunstproject. Rick schreef prachtige gedichten die Maartje illustreerde. Het geheel werd onlangs voorgesteld tijdens de eerste VakLab  in Bokrijk.  VakLab staat voor een economische wisselwerking tussen vakmensen en ondernemers.

,,Haspengouw moet veel trotser worden op zijn streekproducten. De stiel van fruitteler verdient echt erkenning”, aldus Rick. ,,Hier wordt zo vol overgave gewerkt, maar veel van deze ‘letterlijke vruchten’ verdwijnen anoniem over heel de wereld.“

En dus schilderde Ricks vriendin Maartje Elants zes krachtige kunstwerken, die de basis vormden voor de etiketten van het nieuwe en lekkere appelsap.  Oftewel een prachtige co-creatie tussen verschillende vakmanschappen, waarbij VakLab als incubator en expertisecentrum fungeert rondom vakmanschap, kennis, kunde en ondernemerschap in Bokrijk. ,,Het DNA van het domein mag dan gestoeld zijn op het verleden, straks is de vakman van weleer de ondernemer en het technisch talent van morgen.  Want vintage, duurzaamheid en kwaliteit vormen momenteel meer dan ooit actuele thema’s”, is de gedachte achter het project.

Foto’s: Bokrijk

_______________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook