‘Haar is het belangrijkste sieraad dat je draagt’

13 brandende vragen aan Son Abas, eigenaresse van Vague Coiffure

Auteur: Yoëlle Smith
Dinsdag 8 januari 2019

Son Abas (49), eigenaresse van kapsalon Vague Coiffure in Maastricht, is een van de bekendste kapsters van Maastricht. Haar klantenbestand is zeer divers en dat maakt haar werk zo leuk. ,,Wanneer een klant bij mij binnenkomt, dan heb ik diegene in gedachten al geknipt en gekleurd.”

1. Wanneer begon je passie voor het kappersvak?
Ik was als klein meisje al heel creatief. Altijd was ik met mijn handen bezig. Zo maakte poppetjes van aarde, kleedjes en speelde ik kappertje met mijn pop. Altijd al wist ik dat ik iets met mijn handen moest doen, daarom begon ik aan de modevakschool. Mijn zus zat namelijk al in het kappersvak en - je kent zussen onder elkaar – ik wilde haar niet nadoen. Uiteindelijk zat ik toch niet helemaal op mijn plek op de modevakschool, dus volgde ik mijn hart en koos ik alsnog voor de kappersopleiding.

2. Wat is de grootste fout die wij niet-kappers mensen vaak maken met ons haar?
Een doosje haarverf kopen bij de drogist en verwachten dat het hetzelfde uitpakt op jouw haar zoals het op het pakje afgebeeld staat. Dus niet! Het is een chemische behandeling en dit gaat altijd mis. De ondertoon van je haar is verantwoordelijk hoe een verf uitpakt.


3. Wat is de grootste haarblunder die je ooit hebt gehad? Bij jezelf/of een klant die met een haarblunder je kapsalon in kwam?
Ooit heb ik ook een pakje verf bij de drogist gekocht en begon ik met blonderen, dit sloeg totaal oranje uit. Ik ging de deur niet meer uit totdat ik weer zwart werd.

4. En bij een klant?
Uiteraard ben ik veel ‘haarverfpakjes’ tegengekomen in mijn carrière. Maar ik kan me ook nog een meisje heugen dat dik, krullend haar had en een artistieke kapper had bezocht. Hij had haar krullen totaal verknipt met een mes. Huilend op de stoep klopte ze bij mij aan. Toen zat er helaas niks anders op om haar haar kort te knippen en opnieuw te laten groeien.

5. Je hebt Azerbeidzjaanse roots, vaak zijn mensen uit deze gebieden meesters in haar. Heb je vanuit je cultuur meegekregen hoe belangrijk haar is?
Ik zou eerder zeggen dat het creatieve en de drang hebben om te creëren vooral in ons bloed stroomt. De helft van mijn familie is ook creatief. Ze hebben een atelier en zitten in de textiel. Creëren is een gave. Dat heb je of dat je heb je niet. Heb je het in je, dan moet je daar iets mee doen; het moet eruit. Wanneer een klant bij mij binnenkomt, dan heb ik diegene in gedachten al geknipt en gekleurd. Je moet wel een bepaald inzicht hebben wat iemand wel of niet staat.


6. Wat is van essentieel belang voor een goede coupe?
Haar moet lekker vallen! Het moet zodanig geknipt worden dat de klant er minstens zo’n vijf à zes weken mee overweg kan.


7. Een van je uitspraken is ‘haar is het belangrijkste sieraad dat je draagt’ waarom is dit volgens jou zo?
Heb het zelf maar eens niet goed zitten, hoe voel je je dan? Niet happy toch? Je voelt je dan gewoonweg niet gelukkig.

8. Je zegt vaak: ‘werk voelt voor mij niet als werk, zoveel plezier heb ik in mijn vak
Als je mensen mooi maakt en ze vervolgens heel blij naar buiten gaan, is dat een wisselwerking van emotie, want als je iemand blij maakt, word je zelf ook blij. Dus ik verheug me er gewoon op mijn dag te beginnen met creëren. Elke dag is het weer verrassend wie je voor je krijgt.


9. Welk haarproduct is jouw absolute hair hack waar je niet zonder kan?Redken zonder twijfel. 33 jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met het Amerikaanse product toen ik stage liep bij kapsalon Belle et Beau, destijds op het Onze Lieve Vrouwenplein in Maastricht. Het was zo’n superspul waar ik jarenlang mijn klanten mee behandelde. Uiteraard moest ik het ook hebben in mijn eigen salon. Het is een heel evenwichtig product. De kleuringen zijn op oliebasis, dus wanneer ik iemand kleur en met een RedKen-shampoo was, komt er een glans tevoorschijn van heb ik jou daar. Daarin zie je duidelijk het verschil in kwaliteit.


10. Welke trending haarbehandelingen raad je af?
Uitgeblondeerd haar en vervolgens een roze, groene of paarse spoeling eraan geven. Dat het niet mijn smaak is, is nog een understatement. Het ziet eruit als een carnavalspruik en daar werk ik liever niet aan mee. Ook doe ik niet aan het zetten van extensions. Zodra het erin zit ziet het er beeldig uit bij sommigen, maar wanneer je de haarverlengingen uithaalt breekt heel je haar af, daar ga ik ook niet voor. Ik ben meer van het lange termijn: het haar gezond maken en het haar gezond laten.


11. Van welke nieuwste haarbehandelingen word jij blij?
Zodra we tien minuten het vocht en proteïnemasker inmasseren, heeft iedereen echt zoiets van: ‘Wow! Wat is dit?!’. Het is echt een ongelooflijk verschil. Ons haar droogt namelijk snel uit door allerlei omstandigheden waaronder bijvoorbeeld zonlicht, verwarming, de zonnebank en de stijltang. Dit masker voedt het haar zo erg dat je haar herboren wordt en qua glans een boost krijgt.
Daarnaast heb ik een wondermiddel voor mannen en vrouwen die last hebben van haaruitval. Mannen moeten het gebruik continueren. Vrouwen die last hebben van haaruitval na bijvoorbeeld een bevalling of een narcose kunnen een tijdelijke kuur van bijvoorbeeld drie maanden doen. Je haaruitval is dan snel ten einde en al je haar komt terug. Het is werkelijk wonderbaarlijk, ik heb het zelf ondervonden.


12. Wat is de kracht van Vague coiffure?
Iedereen krijgt een advies qua kleur of kapsel wat bij hem/haar past. Als het niet goed is mag je altijd terugkomen. Verder werken wij alleen maar met professionals die 100 procent hart voor de zaak hebben. Samen zijn wij Vague Coiffure. Zonder mijn team bestaat Vague niet, samen dragen wij de zaak. We hebben vier pilaren en iedere pilaar draagt een deel.

13. Wat maakt Vague Coiffure anders dan alle andere kapsalons?
Dat is voor mij een beetje lastig te zeggen; ik kan enkel vertellen wat ik van klanten hoor. Mensen die bij ons zijn geweest geven aan dat je in een sfeer van totale rust belandt. En die beleving wilde ik ook echt graag neerzetten. Dat ze, als ze weggaan, een tevreden en voldaan gevoel hebben. En dan ook echt van A tot Z en niet alleen maar van A tot B. Alles moet kloppen, alles moet goed zijn.”

Lees ook