Gilbert & George kleuren BRAFA Art Fair Brussel

133 galeries uit zestien landen zorgen voor een veelzijdig aanbod

Branded content
Vrijdag 18 januari 2019

De BRAFA Art Fair verwelkomt jaarlijks 65.000 kunstliefhebbers uit heel Europa in het Brusselse Tour & Taxis. Het leidmotief van de beursorganisatoren – kwaliteit, veelzijdigheid en gezelligheid – lijkt steeds meer verzamelaars en exposanten te overtuigen. Voor de 64e editie, die 26 januari begint, tekenen 133 galeries en kunsthandelaren uit zestien landen. Het wereldberoemde duo Gilbert & George toont als eregast vijf grote werken en een tentoonstelling belicht enkele topstukken uit honderd jaar kunsthandel in België.

Kunstnijverheid
De Franse goud- en zilversmid Goudji (1941) werkte voor pausen en presidenten en ontving talloze prijzen en onderscheidingen voor zijn creaties. Galerie Claude Bernard (Parijs) brengt Goudji’s Kan met visfiguur, met een inleg van edelstenen. Van een heel andere orde is het Sovjet-bureau op poten van geweren waarmee Heritage Gallery (Moscou) debuteert. Het meubel werd gemaakt in de jaren dertig van de twintigste eeuw en is een interessant voorbeeld van de propagandakunst die na de Russische Revolutie van 1917 werd vervaardigd.

 

Onbereikbare liefde
Een van de meest kostbare stukken wordt aangeboden door Galerie Stern Pissarro (Londen). Het doek Le Balcon, 1948, van Paul Delvaux (1897 - 1994) komt uit een Aziatische verzameling en heeft een vraagprijs van rond de 3 miljoen euro. Zoals in veel van zijn werken zien we een verstilde droomwereld met onbereikbare, deels naakte vrouwen, omgeven door klassieke gebouwen. Delvaux had een moeizame relatie met vrouwen; in het conservatieve milieu waarin hij opgroeide was geen ruimte voor een ware liefde.

  

Nederlandse inbreng
MORENTZ (Waalwijk) is een van de zestien nieuwe deelnemers. De galerie biedt twintigste-eeuwse designmeubelen waaronder de prachtige leren driezitsbank, Sofa model ‘4118’, van Kaare Klint (1888−1954). Hij ontwierp het meubel in 1929 voor Erik Zahle, de latere directeur van het Deense designmuseum. Oude meesters, vroege beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen uit de Haute Epoque zijn te zien bij Floris van Wanroij (Dommelen). In de collectie schittert een stilleven met tulpen, narcissen en anjers van de Antwerpse kunstenaar Jean-Michel Picart (ca. 1600 - 1682).

Eregast
De beurs verwelkomt in 2019 het duo Gilbert & George als eregast. Ze werden beroemd met hun gigantische fotomontages in felle kleuren en zwarte roosters in overdruk, waarin ze veelal zelf figureren. Hoewel hun kunst geïnspireerd is op het dagelijkse leven, bieden ze een soms metafysische of mythische en dan weer polemische visie op die wereld, maar altijd met een vleugje humor en een boodschap. Bezoekers kunnen dit zelf ervaren aan de hand van vijf grote, recente werken, door Gilbert & George persoonlijk geselecteerd voor BRAFA 2019.

Tentoonstelling
In 2019 bestaat de Koninklijke Kamer van Antiquairs van België (KKAB) honderd jaar. Gezien de nauwe, historische band met BRAFA wordt op de beursvloer een prestigieuze tentoonstelling onthuld van top-stukken uit privécollecties die ooit door leden van de Kamer werden verkocht. Ter gelegenheid van het jubileum wordt ook een boek uitgegeven over het beroep van de kunsthandelaar, opgeluisterd met 1001 anekdotes, verzameld en opgetekend door Thijs Demeulemeester.

BRAFA - 26 januari t/m 03 februari 2019
Locatie: Tour & Taxis, Brussel
www.brafa.art

__________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook