De Jonge Ondernemer

Lex Martens

Auteur: Xavier Cortenraedt
Dinsdag 22 januari 2019

In deze rubriek bezoekt Xavier Cortenraedt jonge ondernemers die in de voetsporen van hun ouders zijn getreden. Deze keer een interview met Lex Martens.

Lex Martens
Leon Martens Juwelier
Leeftijd: 37
Maastricht

_________________________

Was het een bewuste keuze om het familiebedrijf in te gaan?
„Op de basisschool gingen al mijn spreek-beurten al over diamanten, goudwinning en horloges. De interesse was er dus zeker al vroeg, vooral in het mechanisch proces van ontginning van edelmetalen en diamant, maar ook het natuurlijk ontstaan van de verschillende mineralen en edelstenen. Het was een natuurlijke overgang, zonder enige druk van mijn ouders. Die hielden me juist ook nadrukkelijk de risico’s van het juweliersvak voor. Desondanks was ik op jonge leeftijd al vaak op zaterdagen en in vakantieperioden in de zaak te vinden.”

Wat hebben je ouders je vooral meegegeven?
„Wees vooral oprecht en eerlijk en zorg dat je iedereen altijd recht in de ogen kunt blijven kijken. Dat kunnen mijn ouders, tot op de dag vandaag, ook nog altijd. Zorg daarnaast dat je plezier in je werk hebt. Als ondernemer zijn er altijd wel vervelende situaties of uitdagingen, maar in beginsel moet je voldoening uit je vak kunnen halen.”

Wat is de kracht van jullie familiebedrijf?
„Ik denk vooral de vrijheid die onze ouders ons hebben gegeven bij het hele proces, aan mij en mijn broer. Dit voelde heel natuurlijk aan, waardoor er een goede doorstroming ontstond, waarin we stap voor stap meer verantwoordelijkheden kregen. Ikzelf ben meer de detailist en zorg dat de klant van vandaag de dag tevreden is. Mijn broer is meer de strateeg en econoom voor de lange termijn. Samen is dit een mooie combinatie, aangevuld met de ervaring van onze ouders.”

Welke vernieuwingen zijn er sinds jouw komst doorgevoerd?
„We zijn ons meer gaan richten op de internationale markt, van Azië tot Amerika. Dit komt onder andere vanwege het feit dat we voor Nederlandse begrippen een ongeëvenaarde productenportefeuille hebben opgebouwd. Hiervoor komen klanten van over de hele wereld naar Maastricht, die we uiteraard uiterst gastvrij ontvangen. De combinatie met de Hermès-winkel zorgt natuurlijk ook voor een mooie kruisbestuiving. Voor volgend jaar zit nog een mooie vernieuwing in de planning.”

Wat is jouw tip voor een startende jonge ondernemer in een familiebedrijf?
„Begin vroeg met de gesprekken over opvolging en overname met je ouders. Dit om nare situaties te voorkomen, waarbij je bijvoorbeeld plots voor het blok wordt gezet. Bespreek de zaken door de jaren heen, zodat het een geleidelijk proces is. Ga niet blind het bedrijf van je ouders in, maar doe eerst ervaring op op andere plekken. Ik deed dit onder andere bij Chopard en Jaeger le Coultre. En doe het vooral als je het vak leuk vindt! Niet omdat het gaat om het bedrijf van je ouders.”

Fotografie: Richard Stark

___________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!