Vier de feestdagen met philharmonie zuidnederland

‘Je hoort de contrabas op een manier die je niet verwacht. Muzikale acrobatiek’

Dinsdag 11 december 2018

De philharmonie zuidnederland programmeert in december traditiegetrouw warmbloedige concerten voor de hele familie. „We spelen een toegankelijk en romantisch repertoire van componisten die bij iedereen in de zaal een emotie op weten te roepen. Zo bekrachtigen wij met muziek de behoefte aan warmte, reflectie en samenzijn in deze feestelijke maand,” licht Jos Roeden, artistiek programmeur van philharmonie zuidnederland, toe.

Limburgse Kerst
Op een mooie winterdag maakt James een sneeuwpop. Die avond, om klokslag middernacht, komt de sneeuwpop tot leven. In deze muzikale familievoorstelling staat The Snowman, gebaseerd op het Britse kinderboek en de kinderfilm, centraal. Niemand minder dan Frans Pollux vertaalde het wereldberoemde verhaal naar De Sneeuwman. De prachtige muziek, waaronder Walking in the air, is geschreven door Howard Blake. Drie grote Limburgse gezelschappen − philharmonie zuidnederland, Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht – werken samen. De regie is in handen van Waut Koeken (Opera Zuid) en Michel Sluysmans (Toneelgroep Maastricht). Sopraan Nikki Treurniet en de uit Maastricht afkomstige acteur Jochum ten Haaf maken het verhaal begrijpelijk voor groot en klein. En door de live tekeningen en animaties van kunstenares Marie van Vollenhoven komt de sneeuwman nog meer tot leven. Na de pauze neemt Kooracademie Maastricht het voortouw voor een geweldige Christmas-sing-a-long. „Heerlijk met zijn allen uit volle borst meezingen,” zegt Jos Roeden enthousiast. „Alle kerstklassiekers komen voorbij en Jochum ten Haaf praat de liedjes op een theatrale manier aan elkaar. Ik weet zeker dat iedereen met een voldaan gevoel naar huis gaat."

Scandinavische Kerst
In Noorwegen, de bakermat van de Kerstman, schreef Edvard Grieg zijn fameuze pianoconcert. „De Noorse volkswijsjes, die Grieg in symfonische setting terug laat komen, passen helemaal bij deze periode van samenzijn,” legt Jos Roeden uit. De Russische meesterpianist Boris Giltburg is de gedroomde solist voor dit pianoconcert. Hij won in 2013 het Koningin Elisabethconcours, dé prijs in de klassieke muziekwereld. „Giltburg weet zoveel kleuren uit de partituur te halen en hiermee de bedoelingen van de componist weer tot leven te brengen. Het was niet makkelijk om hem met Kerst aan ons orkest te verbinden. Ik ben er trots dat het gelukt is.” Na de pauze komt de Russische dirigent Dmitri Liss met een intense lezing van Tsjaikovski’s vijfde symfonie. „Liss kent de muziek van de Russische componisten door en door. Als hij Tsjaikovski uitvoert laat hij je niet meer los. Je hebt als musicus en luisteraar geen andere keus dan mee te gaan in het muzikale verhaal dat hij vertelt.”

Vuurwerk
Voor wie met oud en nieuw nog niet genoeg vuurwerk heeft gehoord, laat philharmonie zuidnederland het nog één keer knallen. „Met in de hoofdrol onze eigen aanvoerder contrabas, Wouter Swinkels, gaat dat zeker lukken. Je hoort de contrabas op een manier die je niet verwacht. Muzikale acrobatiek.” Te gast is bariton Stefan Astakhov, winnaar van de Prijs voor jong talent van het Internationaal Vocalisten Concours. „Hij is pas twintig jaar en zijn stemgeluid is nu al ongekend. Heel bijzonder wordt de aria Per questa bella mano van Mozart waarin contrabas en bariton in dialoog gaan.” Als afsluiter speelt philhamonie zuidnederland met veel slagwerk en kleur Piazzolla’s opwindende tango’s. „Swingend! Blijven zitten is haast onmogelijk.”Decemberconcertreeks
philharmonie zuidnederland:

Limburgse Kerst:
De sneeuwman en Meezingconcert
15 en 16 december, Sittard en Maastricht

Scandinavische Kerst
18 t/m 23 december, Heerlen, Maastricht,
Amsterdam, Breda en Eindhoven

Vuurwerk van opera, operette en Latin
3 t/m 9 januari, Breda, Maastricht, Eindhoven,
Den Bosch, Heerlen en Tilburg

www.philharmoniezuidnederland.nl

_______________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook

 • Maastrichter Maltezer bier

  Maandag 10 december

  Daina en Xavier vlog

 • De jonge ondernemer

  De jonge ondernemer

  Maandag 10 december

  Zonder goede mensen om je heen ben je als ondernemer nergens

 • Wyck

  Wyck

  Maandag 10 december

  blijft verrassen als meest authentiek stadsdeel van Maastricht

Ontvang nu wekelijks een update over het goede leven in Limburg NL/BE.

Meld je nu aan!