Van middeleeuwse taferelen naar een heuse opvolger 

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 3 november 2018

Het was weer een vreemde week, hoewel we er zelf het beste van hebben gemaakt met onder meer een bezoek van een paar dagen aan Londen (voor onze jongste kinderen een openbaring), de opening van het nieuwe restaurant Rantrée op de 8e etage van een hotel op het Dormio Resort in Maastricht, de onthulling van een kunstwerk in Heerlen en de feestelijke heropening van het vernieuwde centrum in Kerkrade.

Met vreemd bedoel ik wat zich zoal afspeelt in de wereld. Zoals in het Afrikaanse land Tanzania waar de gouverneur van de grote stad Dar es Salaam heeft aangekondigd dat hij komende week een klopjacht gaat beginnen op homo's. Iedereen die als homo of lesbiënne betrapt wordt, zal opgepakt worden en voor langere tijd achter de tralies worden geworpen. En dat anno 2018.  Is Tanzania niet een van de landen die aardig wat ontwikkelingsgeld uit de westerse wereld krijgt? Toch nog eens gaan praten met die autoritaire bazen daar.

Een Tanzaniaanse minister heeft homoseksualiteit onnatuurlijk en goddeloos genoemd. 'Hebt u ooit een homofiele geit of vogel gezien',  zo luidde zijn wetenschappelijke argumentatie. Nee, ik niet, maar ik heb er ook nooit zo op gelet in die zin. Ik heb wel eens twee parende slakken gezien in de tuin, die nemen er echt de tijd voor. Ik neem aan dat het een mannetje een vrouwtje waren, maar dat heb ik niet biologisch kunnen vaststellen. En onze haan lijkt wel uit Afrika of het Midden-Oosten afkomstig. Althans, hij heeft een heel harem van zes kippen om zich heen. Elke ochtend als ie buitenkomt, is het eerste wat ie doet om twee of drie kippen te bespringen. Ongevraagd en in pakweg tien seconden is het gebeurd. Wat dat betreft zou ik dan toch liever een slak zijn. Voor genot moet je de tijd nemen.

Of het nu natuurlijk is of niet, als twee mensen een relatie willen aangaan en ze zijn van hetzelfde geslacht, dan lijkt me dat geen thema, zolang ze niemand anders lastig vallen. Wat dat betreft geldt #metoo zowel voor hetero's als voor homo's. 

In Pakistan kan je je ook niet voorstellen dat het daar eveneens 2018 is. Daar is de christelijke Asia Bibi vrijgesproken van godslastering. Met als gevolg dat duizenden fanatieke moslims (allemaal mannen uiteraard) drie dagen luidkeels en agressief de straat op zijn gegaan en het verkeer hebben lamgelegd. Zij eisen dat er een nieuw proces komt en dat de vrouw de doodstraf krijgt. En wat doet de regering: die heeft nu doodleuk toegegeven dat er gekeken gaat worden voor een nieuw proces. Dus de middeleeuws denkende extremisten krijgen misschien hun zin. Gelukkig is de vrouw waarschijnlijk in de tussentijd het land uit kunnen vluchten. Maar dat er nog zo'n land bestaat, geeft te denken. Zeker als je weet dat de strijdkrachten daar een aardig arsenaal aan kernwapens hebben. Gekregen van de westerse 'bondgenoten'. 

'Een waardige opvolger voor de toekomst bij Chapeau?' 

Dichter bij huis moest ik toch nog goed lachen. Onze video's en andere berichten op onze website en social media hebben ook deze week tienduizenden mensen bereikt gelukkig. Velen reageren er origineel en positief op. Maar er was er ook eentje die het allemaal wel leuk vond, maar wel de suggestie deed dat ik met pensioen zou moeten. Ik pas volgens hem niet zo bij Chapeau. Nou, dat zet je aan het denken natuurlijk. Ik heb eerst eens met de eigenaar met Chapeau hierover gesproken, gewoon door vanochtend in de spiegel te kijken. En de eigenaar zei dat het hiervoor nog te vroeg is. En ook mijn vrouw en mijn huisarts vinden dat ik nog best wat jaren door kan.

Niettemin heb ik toch het Facebookprofiel van deze goede man eens nader bekeken, want het zou toch kunnen dat zich hier een waardige opvolger voor de toekomst aandient. Maar wat zag ik: vooral foto's van hemzelf met blote bast en opkomende bierbuik in een hangmat en ander kampeergerei. En dan nog wat portretten van hondenkoppen.

Nee, van de opvolger verwacht ons team tegen die tijd toch wat meer inspiratie, actie en temperament. Gegadigden kunnen zich alvast warmlopen.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook