Stoned aan de autoband: alaaf!  

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 10 november 2018

Dat is toch wel even schrikken, dat 'de helft' van de werknemers bij Nedcar onder invloed van drugs of alcohol op de werkvloer zou verschijnen. Nadien werd dat afgezwakt tot 'de helft van de onderzochte personen'.  Die werden weer geselecteerd door een snuffelhond die onraad rook.

Maar dan nog, het zegt toch wel wat over onze maatschappij. Ik ben geen lid van de blauwe knoop, maar dit gaat toch wel ver eerlijk gezegd. Dat moet in ons bedrijfje toch niet gebeuren.

Ik kan me op die manier voorstellen dat die grote autobouwers zoveel mogelijk overschakelen op robots. Die kijken nooit wazig uit de ogen en doen altijd wat van hen gevraagd wordt. Tenzij er een storing optreedt. Dan komt er geen dokter maar een ICT'er op de werkvloer.

Het is een van de voorbeelden die erop wijst dat we onze samenleving aan het afbreken zijn met drugsgebruik. Neem de enorme afvalrotzooi als gevolg van de productie van XTC- en andere pillen. Tegenwoordig schijnt meer dan de helft van de festivalgangers dergelijke pillen te gebruiken, om lekker uit het dak te kunnen gaan. Blijkbaar kan dat niet meer zonder pillen. De gebruikers beseffen niet dat ze niet alleen een serieus gevaar voor hun eigen gezondheid zijn, maar ook dat ze in feite medeverantwoordelijk zijn voor een hoop millieu-ellende. En dat niet alleen, ze sponsoren op die manier ook zwaar criminele bendes die massa's geld aan deze rotzooi verdienen en deze weer witwassen in onroerend goed en andere zaken. We laten het allemaal maar gebeuren.  

Oorlog op het spoor naar Luik  

Een andere kwestie die ik uit de krant haal is de ruzie tussen de Nederlandse en Belgische spoorwegen over het traject Maastricht-Luik. Eindelijk zou er dan een directe trein gaan rijden tussen Aken, Maastricht en Luik. Een geweldig plan waar Limburg veel baat bij zou hebben. Maar de Belgen liggen dwars, de Nederlandse treinen zouden niet voldoen aan de veiligheidseisen. En de Nederlanders gaan op hun beurt nu de Belgische treinen daarop controleren. Nou, ik denk dat ze die rijdende schroothopen dan beter meteen van de rails kunnen halen.

Het draait hier natuurlijk om een cultuurverschil. De Waalse minister Francois Bellot tegenover de Nederlandse staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Mediterraans tegenover calvinistisch, dat wordt niks. Zit er niet iemand in de regering die een beetje Frans spreekt, die snapt hoe dat werkt in zuidelijke landen (Wallonië is toch een beetje Italië) en die met Bellot eens een paar keer goed gaat eten, daarbij niet lettend op een glas rode wijn meer of minder. Liefst in een chique restaurant. Gegarandeerd dat bij de koffie (met digestief) het probleem is opgelost. Misschien dat in plaats van de staatssecretaris beter gouverneur Theo Bovens kan gaan. Niet om zijn wijnkennis, maar hij snapt wel een beetje hoe dat werkt met die Walen, die moet je masseren en niet bruskeren.

Eventueel neemt ie de Belgische minister morgen mee naar de Elfde van de Elfde in Maastricht, als aperitief voor een diner op Château Neercanne. Dan komt de schwung er vast wel in.

Alleen nog even opzoeken hoe je 'Alaaf!' zegt in het Frans.  

 

Jo Cortenraedt

Lees ook