Librettist A Quiet Place aanwezig bij première Opera Zuid

Stephen Wadsworth speciaal voor eerste uitvoering over uit New York

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 9 november 2018

Opera Zuid verwelkomt vanavond tijdens de première van de opera A Quiet Place een bijzondere gast. Niemand minder dan Stephen Wadsworth, persoonlijke vriend en naaste medewerker van de grote componist en orkestleider Leonard Bernstein, heeft bevestigd dat hij aanwezig is tijdens de eerste uitvoering van het stuk door het Maastrichtse operagezelschap. ,,Zijn komst is voor ons een hele grote eer", zegt intendant Waut Koeken van Opera Zuid."

Wadsworth, die het vrij onbekende meesterwerk in 1983 samen met Bernstein maakte, is tegenwoordig als docent verbonden aan de presigieuze theateropleiding The Juilliard School in New York, hofleverancier als het gaat om wereldsterren in wording.

Bernsteins opera A Quiet Place wordt door Opera Zuid uitgevoerd het kader van de honderdste geboortedag van de componist, op 25 augustus 2018. Het uit 1984 daterende werk, waarin onder meer de later verfilmde opera Trouble in Tahiti uit 1952 is verwerkt, is qua bekendheid altijd in de schaduw blijven staan van de opera Candide en zeker van de musical West Side Story, waarmee Bernstein wereldwijd een massaal publiek wist te bereiken.

Met honderd jaar Leonard Bernstein als mooie aanleiding is het de hoogste tijd dat A Quiet Place, ‘een bloedmooie en hartverscheurende opera’ en een van de verborgen parels uit het oeuvre van de Amerikaanse maestro van stal wordt gehaald en opgepoetst, vinden ze bij Opera Zuid.

Bernsteins enige avondvullende opera, die met zijn Broadway- en jazzinvloeden uniek is binnen het operarepertoire, lijkt qua structuur veel op een speelfilm. Het is dan ook niet vreemd dat de première, vanavond in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, geheel in Hollywoodstijl gepaard gaat met een officiële ontvangst op de rode loper.

A Quiet Place zit vol herinneringen en flashbacks. De opera – onder begeleiding door philharmonie zuidnederland - vertelt het verhaal van een Amerikaans gezin dat worstelt met emoties na de dood van een geliefde bij een auto-ongeluk waarbij drank in het spel was. Volgens Opera Zuid wordt het een productie met internationale allure en een echte sterrencast, aangevoerd door de Maastrichtse operaster Huub Claessens. 

Dat juist Maastricht de eer heeft om vanavond de première te mogen meemaken – de opera is daarna nog te zien in Tilburg, Rotterdam, Eindhoven, Luxemburg, Den Haag, Heerlen, Den Bosch, Sittard, Utrecht en Breda – is op zichzelf al bijzonder. Dertig jaar geleden was Maastricht na Milaan, waar A Quiet Place in de uiteindelijke versie op 19 juni 1984 in de Scala zijn wereldpremière beleefde, de tweede stad ter wereld waar het werk werd uitgevoerd na Milaan. Door A Quiet Place opnieuw te programmeren maakt Opera Zuid zijn Zuid-Nederlandse voortrekkersrol meer dan waar.

 

Kijk voor alle informatie en de speellijst op www.operazuid.nl

________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook