Geen vallende sterren voor Belgisch Limburg

Ruim negentig nieuwe adressen in Michelingids België-Luxemburg 2019

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 20 november 2018


Alles blijft bij het oude. Er zijn geen nieuwe sterren uitgedeeld voor de Belgisch Limburgse horeca.  De Slagmolen in Opglabbeek en La Source in Neerharen bij Lanaken behouden hun twee sterren op het palmares. En ook Cuchara in Lommel, JER en De Vork in Hasselt, Vivendum in Dilsen-Stokkem, Innesto in Houthalen, De Kristallijn in Genk en tot slot De Mijlpaal, Magis en Altermezzo in Tongeren blijven met hun ene ster best een omweg waard. Bij de Bib Gourmands noteren we Magnific in Maasmechelen als nieuwkomer. Dit jaar meer dan 1200 restaurants en hotels in de gids, waarvan 93 nieuwe adressen.

Leuk is de hommage aan Comme Chez Soi in Brussel, goed voor 66 jaar totaalbelevenis. In deze legendarische zaak maakt inmiddels de vijfde generatie haar opwachting. En met drie sterren zijn Peter en Lieve Goossens (Hof van Cleve Kruishoutem)nu éénoog in het land der blinden sinds Hertog Jan (Zedelgem) en De Karmeliet (Brugge) de deuren hebben gesloten.

Bij de presentatie van de nieuwe Guide Michelin België – Luxemburg 2019 in Flanders Expo in Gent viel vooral op dat Wallonië zich in de kijker plaatst met drie restaurants die een tweede ster krijgen en evenveel horecazaken  waar voor het eerst één ster wordt uitgereikt.

Wat de meeste nieuwe zaken in de Michelingids betreft spant het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dan weer de kroon met maar liefst twintig restaurants en hotels.

In Vlaanderen maken jonge chefs hun talent waar. Namen om nu al te onthouden zijn Philippe Heylen van EED in Leuven, Nathan Van Echelpoel van Nathan, en Tim Meuleneire van Francq, beiden in Antwerpen. De inspecteurs waren verbaasd over hun beheersing van de moderne keuken.

Dat Michelin zowel België als Luxemburg zeer genegen is, blijkt wel uit het feit dat de nieuwe internationale directeur Gwendal Poullennec ervoor koos  persoonlijk aanwezig te zijn naast Werner Loens, Directeur Benelux. Hij onderstreepte nog eens de ‘savoir vivre’ en ‘la seriosité’ waarmee in de keukens wordt gewerkt.

Dat laatste werd beaamd door de grote delegatie van het vorig jaar met een tweede ster bekroonde ‘La Source’ die op de presentatie haar opwachting maakte. Chef Ralf Berendsen, managing director Marc Alofs en eigenaar-ondernemer Eric Bullens van La Butte Aux Bois, waar La Source onderdeel van is, zijn tevreden. ,,Het feit dat er in Limburg dit keer geen extra ster is gevallen betekent dat  er nieuwe kansen komen voor de toekomst”, zei Bullens met een knipoog.  Waarna het gezelschap in de menigte verdween, klaar voor het grote gala, dat telkens weer de kers op de taart van de Michelinpresentatie is.

           

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

TEFAF 2018

Voor de 31ste keer organiseert TEFAF een van de meest prestigieuze kunstbeurzen van de wereld. Het Mecc in Maastricht staat wederom centraal, waarbij ongeveer 280 kunst- en antiekhandelaren en galerieën hun pronkstukken tonen.

Algemene info
- Donderdag is de "Early Acces Day"
- Vrijdag volgt de officiële preview
- De kunstbeurs is voor publiek geopend van 10 t/m 18 maart
- Tickets zijn hier te verkrijgen
- Vorig jaar bezochten 75.000 mensen de beurs
- Chapeau maakt dagelijks TEFAF TV dat internationaal wordt uitgezonden

Lees alles over de TEFAF 2017