De magie van totaal verlaten plekken

Dyanne WhatsAppt met urban explorer Bob Thissen

Auteur: Dyanne Sleijpen
Vrijdag 30 november 2018

Van twee van je hobby’s je beroep maken. De hele wereld over reizen, op zoek naar avontuur. Soms rennen, of zelfs vrezen voor je leven. Maar als je het fantastische eindresultaat ziet, snap je precies waarom Bob Thissen uit Hoensbroek, urban explorer is geworden! Zijn ervaringen heeft hij gebundeld in een prachtig fotoboek dat hij dit weekend presenteert bij Berden in Heerlen.

Vanuit zijn thuisbasis Hoensbroek maakt Bob plannen voor nieuwe ontdekkingen. Bijzondere plekken bezoeken waar nog nooit iemand is geweest. Of in ieder geval nog maar heel weinig mensen. Plekken waar het verboden is om te komen. Hij wandelt er niet zomaar rond, maar maakt prachtige foto’s en filmopnames maken.

Bijzondere plekken, waaronder een verlaten Boeran (Russische Spaceshuttle) in Kazachstan, een Sovjet-vliegtuigenbegraafplaats, vergeten tempels in Bagan, Myanmar, het kernrampgebied Fukushima, en geheime legerbasis in Oekraïne en verlaten kastelen, ziekenhuizen, gevangenissen, pretparken en ga zo maar door.

Inmiddels heeft Bob duizenden locaties bezocht in meer dan 55 landen. 
Bij het lezen van bovenstaand lijstje vraag je je vast en zeker af hoe hij daar komt? Dat is nu precies de kick. Het zijn vaak plekken die zijn afgeschermd voor de buitenwereld. Het is de bedoeling dat je ongezien het terrein op komt. Waarbij het van belang is dat je ook weer ongezien kunt verdwijnen. Van tevoren scouten, waar zit de security, waar zitten bewegingsmelders en dan op goed geluk ’s nachts naar binnen rennen.
Spannend! Ik volg Bobs avonturen al langer via zijn YouTube-kanaal ‘Exploring the Unbeaten Path’ en écht waar, je zit op het puntje van je stoel.Momenteel is Bob onderweg met Discovery Channel, dus ons contact verloopt via WhatsApp. Als ik vraag naar het indrukwekkendste dat hij heeft meegemaakt hoeft hij niet lang na te denken. ,,Het avontuur met de Boeran. Ik moest thuis vertellen dat ik niet wist of ik terug zou komen. Het is namelijk een actieve Russische militaire basis en we moesten tientallen kilometers ongezien door de steppe lopen met zware bagage. Als je dan eindelijk na alle moeite die ‘Spaceshuttle’ ziet, is het de moeite meer dan waard. Als klein kind groeide je vroeger op met de Spaceshuttle, dus dat is iedere jongensdroom toch?”Of hij al eens opgepakt is? ,,Ja! Meerdere malen!” Sommige gebeurtenissen zouden zo volgens Bob in een film kunnen. ,,In Italië waren we al een aantal keren gepakt. En toch moesten we ergens slapen. Ik dacht, we gaan in een oud krot liggen waar niemand iets ziet en waar niemand iets om geeft. Plots horen we toch een auto met slippende banden over de kiezels. We dachten: ‘shit we moeten weg, er komen agenten aan’. Dus ik open de deur, loop naar rechts, want links hoorde ik geluid. Plots stond ik daar in het licht van negen agenten die mij onder schot hielden. Dan ga je vanzelf liggen hoor. Ik heb drie kwartier op de grond gelegen.”Wat een heftige ervaring. Natuurlijk ben ik ontzettend benieuwd naar het begin van deze passie. ,,Goh, als tiener ging ik naar plekken zoals Hotel Riche in Geleen en de groeves in Maastricht. In sommige groeves zijn erg mooie en oude muurtekeningen te vinden. Of zelfs ondergrondse kapellen. Toen ik achter de term ‘urban exploring’ kwam, ging ik de dag erna direct naar een oud klooster net over de grens bij Duitsland genaamd St. Josefsheim. Daarna heb ik veel plekken, ook in Limburg, bezocht zoals de Leeuw Bier Brouwerij in Valkenburg, de Sphinx fabrieken en de Sint Lambertuskerk in Maastricht. En nu reis ik de hele wereld over!”

Heeft hij er ooit aan gedacht te stoppen? ,,Toen ik begon dacht ik dat ik er wel snel klaar mee zou zijn, maar het tegendeel blijkt het geval! Al is het is soms wel even schrikken als er een levenslange gevangenisstraf boven je hoofd hangt. De toekomst ziet er goed uit. Momenteel maak ik animaties in bunkers voor een tv-programma op Discovery Chanel, presenteer ik mijn fotoboek en er staan nog veel reizen op mijn planning. Dus nee! Stoppen doe ik niet!”

Gelukkig maar! Ben jij net zo enthousiast als ik en wil je meer weten over deze avonturen? Zorg dan dat je dit weekend de fotoboekpresentatie bezoekt of blijf op de hoogte door je te abonneren op zijn YouTube-kanaal.

Fotoboek presentatie:
Zaterdag 1 en zondag 2 december
Vanaf 13.00 uur
Berden Heerlen

YouTube Kanaal:
‘Exploring the Unbeaten Path’ 


Foto's : Bob Thissen

___________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook