De jonge ondernemer

Joey Nijsten

Auteur: Xavier Cortenraedt
Woensdag 7 november 2018

Joey Nijsten
Acaleph Opleiding, Training en Adviezen
Leeftijd 
32 jaar
Plaats 
Geleen

‘Ga niet als een olifant door een porseleinkast’
In deze rubriek bezoekt Xavier Cortenraedt jonge ondernemers die in de voetsporen van hun ouders zijn getreden. Deze keer een interview met Joey Nijsten van Acaleph.

Een bewuste keuze om het familiebedrijf in te gaan?
„Eerst wilde ik nooit voor mijn dertigste het familiebedrijf in. Ik wilde niet binnenkomen als het zoontje van de baas en mijn ouders zeiden ook dat ik eerst maar ervaring in het bedrijfsleven moest gaan opdoen. Maar toen ik op mijn twintigste, na bij internationaal georiënteerde bedrijven te hebben gewerkt, door diverse andere bedrijven werd benaderd, vond mijn vader het toch beter om mijn kennis te gaan inzetten binnen het familiebedrijf. Eerst deels begonnen als accountmanager en deels als trainer, waardoor ik het bedrijf door en door heb leren kennen in de loop der tijd.”

Wat hebben je ouders je vooral meegegeven?
„Veritas aequitas, ofwel eerlijkheid en gerechtigheid, staan bij ons hoog in het vaandel. Mijn vader en ik hebben ook beiden een ring met deze inscriptie. Wees altijd vriendelijk en ga met respect met elkaar om. Daarnaast vinden we beiden de totale uitstraling van het bedrijf belangrijk, van de auto tot de kleding.”

Wat is de kracht van jullie bedrijf?
„Pa en ik zijn heel divers, maar ook weer eigenlijk hetzelfde. We hebben nooit discussie over normen en waarden. We verschillen wel over ideeën, maar geven elkaar de ruimte en kansen hierin. Daarnaast investeren we in onze mensen en proberen we ze zoveel mogelijk bij de bedrijfsvoering te betrekken.”

Welke vernieuwingen zijn er sinds jouw komst doorgevoerd?
„Het automatiseren van de processen heeft ons enorm vooruit geholpen. Met dezelfde mensen meer werk kunnen verzetten en de klant volledig kunnen ontzorgen. Daarnaast hebben we in de loop der tijd het hele proces aangepast, van de sales tot en met de planning. Het geeft me een grote kick om de vooruitgang van ons bedrijf te zien. En onze medewerkers, die elke dag stappen maken, waardoor we een heel stabiele basis hebben.”

Wat is jouw tip voor een startende, jonge ondernemer in een familiebedrijf?
„Ga eerst bij een ander bedrijf werken, om andere inzichten te krijgen. Als je eenmaal begint, praat dan ook veel met je ouders, waardoor je weet wat er bij hen leeft. Heb respect voor de fase van het leven, waar zij in zitten. En ga niet als een olifant door een porseleinenkast. Samen bereik je veel meer.”

Fotografie : Anne Jannes

__________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook