IMPACT brengt kunst, wetenschap en technologie samen

Drie landen en vijf culturen verbinden elkaar tijdens Euregio-evenement

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 6 november 2018

Met de Belgische premiëre van ‘Dökk’ en ‘Aether’ is in Hasselt de aftrap gegeven van de tweede editie van het Interreg evenement IMPACT (International Meeting in Performing Arts & Creative Technologies), een permanente pool voor kunst, wetenschap en technologie in de Euregio Maas-Rijn, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap van België. 

Tien partners uit de academische, industriële en culturele wereld in de steden Maastricht, Hasselt, Eupen en Luik werken op dit gebied samen, met een budget van 800.000 euro.  De samenwerking voorziet in internationale optredens, projecten, masterclasses en workshops, waaraan dansers, choreografen, beeldend kunstenaars, toneelspelers, video-artiesten en technici hun bijdrage leveren.

      
Bij ‘Dökk’ van Fuse uit het Italiaanse Modena verlegde de danseres haar evenwicht tussen licht en donker in een landschap met geluid. De Londense Max Cooper bracht een performance waarbij toeschouwers ’on stage’ interactief van een driedimensionale lichtveldervaring konden genieten.

        
Vorm, kleur en muziek zorgden voor een zeer aparte zintuiglijke waarneming. De organisatie zoekt steevast de grenzen op tussen kunst, wetenschap en technologie en weet deze ook weer te verleggen.

IMPACT loopt nog tot en met 20 november. Het evenement brengt diverse premiëres naar de Euregio. Denk daarbij aan Dorian Gray door de Amsterdamse Ulrike Quade Company & Silbersee, ‘Robotje’ van nTjong & HnT uit Den Haag of ‘Autobiography’ door Company Wayne McGregor (Londen). Veel performances worden voor het eerst gebracht in onze contreien.

Speciale aandacht krijgt ‘The Internet of Jazz’ in AINSI. En ook ‘Remote’ van Paul Pankert en het Sally Dansgezelschap van Maastricht is een tip.

Daarnaast zijn er tentoonstellingen die inhaken op het thema. Zo kun je naar ‘From First Looks to visual thinking’ van Patrick Ceyssens in Cultureel Centrum Hasselt.  Ceyssens nodigt tevens uit om een multimediale installatie te bekijken, gefilmd in 360 graden technologie, waarbij de dubbele kortfilm zowel in binnen-, als buitenzijde uitnodigt tot kijken en herbekijken, want de techniek is de zintuigen net iets te snel af.

Er is een overzichtelijke catalogus in drie talen beschikbaar

Kijk voor meer inforamtie op www. impact-regio.eu.

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen, E.M. Bertani en D.Gardener

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen