‘No China’: porselein dat belletjes doet rinkelen

Boek en overzichtstentoonstelling Piet Stockmans in Genk

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Vrijdag 16 november 2018


in het atelier van de bekende keramist Piet Stockmans op C-Mine in Genk werd gisteren het indrukwekkende boek ‘No China’ gepresenteerd. Ter gelegenheid van het boek is een tentoonstelling ingericht met een overzicht van zijn uiteenlopend werk.

De creaties van ontwerper en keramist Stockmans zijn tot ver voorbij de grenzen van de Euregio bekend. Piet ademt porselein!  Materiaal waarvan hij blijvend de grenzen aftast. Bij velen zullen vooral zijn porseleinen serviezen, die onder meer worden gebruikt door topchefs, een belletje doen rinkelen. Denk maar aan Alain Ducasse, El Bulli of Peter Goossens. Ook prins Albert van Monaco kocht bij Piet borden toen hij zijn trouwfeest gaf. Netjes betaald, jawel.

Er bestaat zelfs een kleur die officieel Stockmans’ blauw heet. Een kleur die de kunstenaar tijdens een experiment als bij toeval ontdekte en die sindsdien steeds terugkeert in zijn werk. Naast zijn werk als keramist is Piet altijd actief gebleven als beeldend artiest. Zijn installaties en objecten vind je dan ook terug in het Designmuseum van Gent of het Victoria- en Albertmuseum te Londen, om er twee te noemen. En nu is alles te boek gesteld in ‘No China’, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts, verkrijgbaar met of zonder fraai, genummerd porseleinen foedraal.

Fotografie: Jempi Welkenhuyzen

 

_____________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <