Bijzondere Bernstein-avond voor Opera Zuid

Librettist en vriend van componist aanwezig bij première A Quiet Place

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 10 november 2018


Erg vaak zal het tegenwoordig niet meer voorkomen: een schrijver van een libretto van een opera die komt kijken naar de uitvoering van zijn eigen werk. Veruit de meeste librettisten in het operagenre zijn immers al lang en breed gestorven. In een aantal gevallen is hun grafschrift zelfs al een paar honderd jaar oud.

Voor Opera Zuid was het gisteren dan ook een een extra bijzondere avond. Niet alleen beleefde het Maastrichtse operagezelschap de première van zijn nieuwste productie A Quiet Place; de opera (daterend uit 1984) werd ook nog eens bijgewoond door degene die de originele Engelse teksten schreef.

Stephen Wadsworth, vriend en naaste medewerker van de grote, in 1990 overleden componist Leonard Bernstein, was speciaal vanuit New York naar Maastricht gekomen om de eerste uitvoering van zijn opera in het kader van het Bernsteinjaar (de componist van onder meer de West Side Story werd honderd jaar geleden geboren) bij te wonen.

Hij toonde zich zichtbaar ontroerd toen hij na afloop het podium betrad en zijn rechterarm bij wijze van vriendschapsgebaar om de schouder van een denkbeeldig persoon legde. Bernstein was er zelf niet meer bij, maar zijn nagedachtenis was wel voortdurend in de zaal aanwezig.  

Chapeau maakte tijdens de zogeheten nazit een rondje langs de genodigden. 

Fotografie: Frits Widdershoven

Lees ook