Duizend jaar Graafschap Loon

Tentoonstelling Alden Biesen over Limburg tussen staf en troon

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 30 oktober 2018


Waarom heet de provincie Limburg eigenlijk Limburg en niet Loon? Dat is grotendeels ‘de schuld’ van koning Willem I. Die haalde het destijds in zijn gekroonde hoofd om het voormalig Graafschap Loon, dat ongeveer overeenkomt met Belgisch Limburg en het huidige Nederlands Limburg samen één ‘Limburg’ te noemen. Er zijn trouwens ook linken op nationaal niveau tussen België en Nederland, want  door huwelijkspolitiek behoren koning Filip van België en koning Willem-Alexander beiden tot de tiende generatie rechtstreekse nakomelingen van Johan Willem Friso van Nassau-Diets, prins van Oranje.

Om één en ander te duiden organiseren curator dr. Jan Vaes,  de Landcommanderij en het Historisch Studiecentrum Alden Biesen een unieke tentoonstelling. Getoon worden maar liefst vierhonderd voorwerpen, uiteenlopend van schilderijen, beelden, miniaturen, tot zegels en munten uit binnen- en buitenland.

Sommige objecten zijn voor het eerst in de regio te bewonderen. Maquettes, kaarten en foto’s zijn in bruikleen verworven uit negentig privécollecties en prestigieuze musea. Tal van interactieve toepassingen zorgen voor een uitzonderlijke tijdreis naar de wortels van Limburg. Bovendien ontdek je rol van (het Graafschap) Loon in Europa, vroeger en nu.

De tentoonstelling loopt tot en met 10 maart 2019. Voor meer info: http://www.1000jaarloon.be

Fotografie: Jempi Welkenhuyzen

______________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook