Mark Post: ‘Combineer kweekvlees met feel good-muziek’

Uitvinder kweekhamburger een van de hoofdsprekers tijdens Leading the South

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 22 oktober 2018

De wereldberoemde Maastrichtse hoogleraar Mark Post, uitvinder van de kweekhamburger, reist op dit moment de wereld af om aandacht te vragen voor het voedselprobleem en de manier waarin zijn vinding kan bijdragen tot een oplossing daarvan. Op vrijdag 16 november is hij een van de hoofdsprekers tijdens Leading the South, het jaarlijkse netwerkevenement van philharmonie zuidnederland.

Mark Post is er op tijd bij. Ruim vijf jaar nadat zijn inmiddels befaamde kweekhamburger live in een Londense studio onder het oog van zo’n beetje de complete wereldpers in een klontje boter werd gebakken en door een panel aan een smaaktest werd onderworpen, moet de wereldberoemde hoogleraar aan de Universiteit Maastricht nog regelmatig vroeg uit de veren.

Dit keer vertrekt het vliegtuig al om 5.00 uur richting Johannesburg, waar Post spreekt op een conferentie over nieuwe technologieën op het gebied van voedsel. Zijn verhaal zal ook dit keer niet veel anders zijn dan het verhaal dat hij inmiddels al vele tientallen keren heeft gehouden, op heel veel plekken in de wereld.

Bistecche
Onlangs sprak hij nog op een bijeenkomst in Italië, het land waar ze zweren bij de bistecche alla Fiorentina in combinatie met de prachtigste brunello’s. Maar als het milieu en onze toekomst ons lief is, kunnen we zo niet doorgaan, luidde ook dit keer de boodschap van Mark Post. ,,De vraag naar vlees blijft wereldwijd nog steeds. Als de vlees allemaal uit de veeteelt zou moeten komen, is dat een grote aanslag op het milieu. Vlees gekweekt uit stamcellen heeft dan ook een grote belofte in zich”, aldus de hoogleraar vaatfysiologie.

Op 16 november mag Mark Post zijn verhaal nog een keer doen, dit keer een heel stuk dichter bij huis. Die avond is hij een van de hoofdgasten tijdens Leading the South, het jaarlijkse netwerkevenement van philharmonie zuidnederland. De avond – waar ondernemers uit het zuiden van Nederland elkaar op ongedwongen treffen tijdens een geheel verzorgd diner – wordt Brightlands Campus Greenport Venlo. Op deze campus draait alles om gezonde voeding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht werken er in samenwerking met onder meer studenten en het bedrijfsleven aan innovaties op het gebied van eten en drinken.

Mosa Meat
Het thema kweekvlees op een avond die in het teken staat van een van de belangrijkste professionele orkesten van Nederland; het is niet eens zo’n vreemd combinatie. In spreekwoordelijk opzicht zit er namelijk muziek in de kweekhamburger en aanverwante producten. Nog niet zo lang geleden besloot de Bell Food Group in Zwitserland, een van de grootste producenten van (echt) vlees van Europa voor miljoenen euro’s te investeren in het door Mark Post opgerichte bedrijf Mosa Meat. ,,Inmiddels worden voorbereidingen getroffen voor het optuigen van productielijnen, inclusief bijbehorend personeel”, aldus de wereldberoemde professor.

Onder meer vanuit de culinaire wereld worden de ontwikkelingen rond het van oorsprong Maastrichtse kweekvlees met grote belangstelling gevolgd. Het zou Mark Post en de zijnen niet slecht uitkomen als befaamde koks het voortouw nemen en het gekweekte vlees – indien beschikbaar – op de kaart zetten.

Acceptatie
Bekend is dat muziek tijdens een restaurantbezoek van invloed is op de stemming en daarmee indirect ook op de smaak van het eten dat geserveerd wordt. Maar welke muziek past nu het best bij een gerecht waarin kweekvlees centraal staat?

Professor Post heeft de vraag niet eerder gekregen. Toch is ze op keper beschouwd wel degelijk relevant, geeft hij toe. ,,De eerste term die in dit opzicht in mij opkomt is ‘feel good-muziek’. Voor de acceptatie is het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen als ze kweekvlees geserveerd krijgen. Ze moeten namelijk in alle opzichten het gevoel hebben dat ze vlees zitten te eten en niet iets technisch. Ik zou daarom zeggen dat de keuze voor de muziek in elk geval niet te experimenteel mag zijn. Eerder herkenbaar en gemakkelijk in het oor liggend. Waarbij ik wel moet aanmerken dat ik denk dat ook in dit verband leeftijd een zekere rol speelt. Mijn zoon van achttien doe je op dit moment nog geen plezier met klassieke muziek.  Of hij de kweekhamburger heeft geproefd? Uiteraard!”      

En als Mark Post naast een exquise kweekvleesbereiding door een top-chef een wijn zou mogen zetten? ,,Dan zou ik kiezen voor een allemansvriend. Iets lichtvoetigs. Klassiek, maar niet te zwaar en niet te uitgesproken. Eerder een mooie rode bourgogne dan een cru bourgeois uit de Médoc.”

Deelnemen aan Leading the South:
www.philharmoniezuidnederland.nl/leadingthesouth

Maud Douwes
06-12401230
maud.douwes@philharmoniezuidnederland.nl

_____________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook