Festival Vocallis: ‘Oorlog, Vrede, Vrijheid’

Dyanne maakt een selectie uit het brede aanbod in heel Zuid-Limburg

Auteur: Dyanne Sleijpen
Maandag 22 oktober 2018

Het is donderdagavond, 'dag van de vrede'. Samen met mijn neefje kijk ik naar het Jeugdjournaal. Een van de items gaat over Besher (9 jaar). Een jongetje dat maar al te goed weet hoe het is om te leven op een plek waar geen vrede is. Hij leefde jarenlang in een oorlogsgebied, in zijn geboorteland Syrië. Anderhalf jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. Een lief jochie dat oprecht dankbaar is dat hij in Nederland, een land zonder oorlog, mag wonen. 

Besher vertelt dat ze thuis nooit veilig waren: buitenspelen kon niet. Hij zag zelfs een bom vallen terwijl hij op het balkon stond. ,,Waarom doen ze dat? Het is toch helemaal niet nodig?" Met een twinkeling in zijn ogen en een lach op zijn gezicht vertelt hij: “Ik ben blij dat ik hier ben, op deze school. Nu komen ze zelfs vragen: 'Kom je even buitenspelen?' En dan zeg ik 'ja! Heel graag'.” 

Wat ontroert me het verhaal van dat manneke. Zo blij en dankbaar dat hij gewoon buiten kan spelen. 
 
Staan wij vaak genoeg stil bij het feit dat wij in vrede leven? Ik weet niet hoe het bij u gaat, maar zelf sta ik er te weinig bij stil. Toch is het niet vanzelfsprekend dat we in vrijheid leven. Zondag 11 november is het alweer honderd jaar geleden dat de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd gesloten. Dit zorgt ervoor dat er prachtige evenementen uit de grond rijzen die ons weer even laten stilstaan bij hoe goed wij het hebben. 'Festival Vocallis' koos dit jaar voor het thema: ‘Oorlog, Vrede, Vrijheid’. Het festival eindigt op 11 november.
 

 
Voor wie het festival niet kent: Festival Vocallis is een uitgebreid en gevarieerd muziek- en vertelprogramma met voor ieder wat wils. Van klassiek tot luisterliedjes, van instrumentaal tot vocaal en van Grieks tot dialect. Het festival bestaat dit jaar zes jaar en is te gast in elf Zuid-Limburgse gemeenten. Dat betekent dat er maar liefst vijftig activiteiten en concerten zijn gepland.  

Wat betekent ‘Oorlog, Vrede, Vrijheid’ voor het programma van dit festival? Aandacht voor ons leven zonder oorlog en het leven van anderen met oorlog vormt de rode draad.
 
Ik heb het programma doorgespit en kan niet kiezen. Daarom een lijstje met concerten die ik graag zou zien: 

 • Een prachtig concert dat je écht niet mag missen! Een avondvullend programma vaneen prachtige, krachtige vrouw en fantastische zangeres Renée van Wegberg. Ze zingt de aangrijpende Mauthausen-liederen van de Griekse componist, dirigent en politicus Mikis Theodorakis. Een liedcyclus, geschreven in het concentratiekamp Mauthausen, die zelden wordt uitgevoerd. In 2017-2018 schitterde Renée in haar rol als Liesbeth List in de musical over Lists  Deze zullen 5 november in het Ursulinenconvent in Eijsden dan ook niet ontbreken.  
   
 • Debussy, Stravinsky,Webern en Ravel: componisten die centraal staan in een concert met de bekende Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj. Zij schittert woensdag 31 oktober in Kunst- en Cultuurcentrum De Kopermolen in Vaals. 
 • Twee toppers die niet meer zijn weg te denken in de Limburgse top:Paul van Loo en Ivo Rosbeek. Speciaal voor dit thema spelen ze Limburgstalige liedjes van de zes cd’s die ze samen maakten. Ik verwacht dat de topper 't is nog noëts zoë donker geweës dan ook niet zal ontbreken. Prachtige luisterliedjes die uitstekend tot hun recht komen in de intieme sfeer van het Koetshuis van Kasteel Puth.  

 

 • Ook aan kinderen is gedacht! Een kindervoorstelling met veel muziek en zang:'Het Jampotje' Ronald neemt kinderen vanaf groep 4 mee naar zijn opa. Daar luisteren ze naar opa’s adembenemende verhalen over het begin van de bevrijding van Zuid-Limburg. Dus neem uw kleintjes op hun vrije woensdagmiddag mee naar Kumulus theater  
   Maartenspoort in Maastricht en geniet samen met hen van deze prachtige verhalen.  
 • Een ontzettend tof en vernieuwend concept:'De Kopsalon voor Hoofdzaken'. Je gaat niet voor je haar, maar voor je hoofd. Je luistert in een kappersstoel onder een droogkap naar korte, waargebeurde verhalen. Verhalen verteld door mensen (zowel volwassenen als kinderen) die hun geboorteland hebben moeten ontvluchten en nu in Nederland verblijven. Ontroerende verhalen met een lach en een traan.

 • Een écht powervrouw met een indrukwekkende muziektheatervoorstelling is zangeres en harpiste,Ekaterina Levental. Ze verzorgt zondag 11 november maar liefst twee verschillende voorstellingen. Maar laten we eerlijk zijn. Wie A zegt moet ook B zeggen. Je moet toch horen hoe haar verhaal afloopt!  ’s Morgens in het protestantse kerkje in Beek vertelt ze over de weg die zij als zestienjarige vluchteling aflegde. Een weg die leidde van land naar land. Ze zingt, danst, speelt harp en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag zo bepalend werd voor haar leven.  
  'De weg' eindigt waar 'De Grens' ’s avonds in het Openlucht Theater in Valkenburg begint. Hier deelt ze dagboekfragmenten uit de periode waarin ze als zestienjarige vluchteling aankwam in Nederland. Ze vertelt over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn. Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip.  
   

Zoveel bijzonder moois om te bezoeken. Bestel snel je kaartjes en blok de data in je agenda!  Meer informatie vind je hier: https://www.festivalvocallis.nl/ 

Zie ik je daar?  

________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

Lees ook