Een vader, een dochter en 10 jaar muziek voor jong en oud

Dyanne blij verrast over wat muziek met mensen doet

Auteur: Dyanne Sleijpen
Dinsdag 9 oktober 2018

Het is twintig over zeven. Ik slenter door de schemerende stad. Ik heb me de hele dag al verheugd op de bijzonder mooie locatie en een prachtige presentatie. En dat door buitengewoon mooie mensen. Ik loop langs toeristen die nog even een glimp proberen te vangen van de prachtig verlichte Dominicanenkerk. Een klein manneke lacht en zegt trots: ..Ja, hier moet je voor mama zijn!”. En het klopt, bij de ingang word ik warm verwelkomd door de gastvrouw en gastheer: de veel gevraagde sopraan Fenna Ograjensek en haar vader Albin Ograjensek.  

Ik loop door de prachtige kerk die sinds 2006 boekwinkel is. Wisten jullie dat CNN deze kerk in 2015 op de 7de plaats zette als ‘coolest bookshop in the world? En dat in ös Mestreech? Op het priesterkoor worden tegenwoordig geen hosties’meer uitgedeeld maar kun je genieten van een heerlijke koffie en een lekker hapje eten. Ik neem plaats achterin, omdat je daar optimaal kunt genieten van deze fantastische ruimte.   
 
Zodra iedereen zit nemen Fenna en Albin de microfoon in handen en heten iedereen welkom. Warme en hartelijke woorden van vader en dochter die elkaar af en toe lekker stangen: Pap, uhuhh! Microfoon dicht bij je mond!.

Ze vertellen over de start van hun samenwerking. ,,Mijn ouders zijn hun hele leven werkzaam geweest in de ouderenzorg, waardoor ik heb geleerd om veel respect te hebben voor ouderen. Pap zocht iemand die dertig concertjes wilde verzorgen in verplegings- en verzorgingshuizen en ik dacht: Yes, tof, dat ga ik zelf organiseren.” Inmiddels verzorgen ze op honderdtwintig locaties, meer dan vijfhonderd concerten en workshops per jaar. Ter gelegenheid hiervan presenteren ze vandaag het jubileumboek ‘10 jaar Muziek Jong voor Oud’. 
 
Fenna introduceert en interviewt vrijwilligers, muzikanten en medewerkers van zorginstellingen. ‘Wat doet muziek met jou?’ is de vraag die iedereen moet beantwoorden. Prachtige verhalen volgen:  

Brigitta Santegoeds, die met onder anderen dementerende mensen schildert op live muziek: ‘Mensen hebben bij muziek een bepaalde herinnering. Hoe belangrijk dat is, zie je goed, zeker bij patiënten met dementie. Er gaan daardoor weer deurtjes open.’

Carolien Leers, die samen met een omliggende basisschool zorgcentra bezoekt. Dit om door de magie van theater een ontmoeting tussen jong en oud te creëren. ‘Kinderen krijgen maar al te graag applaus en ouderen vinden het maar al te leuk om applaus te geven. Ik dacht, dit is de ideale combinatie!’

Jos Koenen, die muziek maakt met mensen die een mentaal moeilijke periode doormaken. Zij zoeken een weg om zichzelf terug te vinden. Stichting Muziek Jong voor oud durfde het aan om, naast de conservatorium studenten, ook ons te programmeren in verplegings- en verzorgingshuizen. Onze mensen krijgen de kans zich even als muzikant te presenteren.

En zo kan ik nog wel duizenden tekens verder typen. Maar dat doe ik niet, want je kunt het boek kopen en al deze verrassende verhalen zelf lezen, haha! 

Deze bijzondere verhalen worden afgewisseld met prachtige maar zó verschillende muziek. De aanwezigen worden uitgenodigd te dansen op de Tango’s van conservatoriumstudenten: Konstantinos Avdimiotis (dwarsfluit) & Yiannis Leandrou (piano). Als de bezoekers onder hun stoel dan ook nog een rode feestneus vinden wordt de stemming helemaal geweldig. Uit volle borst zingen ze samen met Rob Reyners en pianist Ben van Daal ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Wie ich nog ’n junkske waor’. En ik moet zeggen, een ware entertainer die Rob. Voor zowel oud als jong!  

Dan is het moment gekomen dat het jubileumboek wordt gepresenteerd. Niemand minder dan burgemeester Annemarie Penn-Te Strake zal het eerste boek ontvangen, maar niet voordat zij ook de vraag ‘Wat doet muziek met u?’ beantwoordt. En ja hoor, uit alle antwoorden deze avond blijkt dat muziek een rode draad in ieders leven vormt. Bestuurder Albin Ograjensek overhandigt de burgemeester het eerste exemplaar, waarna Fenna iedereen van harte bedankt voor hun aanwezigheid. Maar het is nog niet afgelopen: ‘Hallo, een bestuurder is niet voor niks een bestuurder hè! Dus ik mag altijd nog een afsluitend woordje doen.’ Met een lieve blik richt Albin zich tot zijn dochter: ‘Dit was nooit zo’n succes geworden zonder jou, dankjewel Fenna.’ Heerlijk zo’n trotse pa!

Benieuwd naar de stichting ‘Muziek Jong voor Oud’ en de prachtige verhalen? Het Jubileumboek is verkrijgbaar bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht en via info@muziekjongvooroud.nl. Alle opbrengsten komen ten goede van de Stichting ‘Muziek Jong voor Oud’.

 

Fotograaf: Roger Coenders

____________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra's -> meer info <

 

Lees ook