Heel oud bier en lingerie voor alle maten

Een heftige week van TEFAF tot Da Vinci 

Zaterdag 15 september 2018

Het was een heftige week met bijzonder veel activiteiten. Dat is boeiend, maar soms mis je dan wel even de rust om een aantal zaken te laten bezinken of meteen om te zetten in acties. Daar hoop ik komende week wat meer tijd voor te krijgen, want anders loop je jezelf voorbij. Dan heb je wel een boel op de rails gezet, maar nog niet omgezet in resultaat.

Maandag was er bijvoorbeeld veel activiteit rondom TEFAF Maastricht. Ja, die kunstbeurs is pas weer in maart, maar bij Chapeau is TEFAF het hele jaar door een thema en in deze periode begint de actieve voorbereiding van de komende beurs en onze activiteiten aldaar, samen met onze Limburgse partners.

Dinsdag was het ook nog TEFAF, en wel in Parijs, waar ik met de TGV even naar toe ging. Jazeker, 'even',  want vanaf Luik is dat 2.10 uur. En dan sta je midden in een heerlijke stad. Terplekke een afspraak met mensen van de TEFAF-organisatie die toch in Parijs moesten zijn. Het is mooi dat de mail, de telefoon en de app bestaan, maar ik geloof nog altijd in persoonlijk contact, als het echt nodig is. Ik werd door een mede-reiziger nog uitgenodigd voor een lichte lunch in het restaurant van de kledingzaak Armani aan de Boulevard Saint-Germain, dus echt hartje Parijs. Je loopt de kledingzaak in, dan de trap op en dan zit je in een restaurant. Met nog wel een Michelin-ster. Nou, het was niet verkeerd, maar eerlijk gezegd at ik de avond ervoor bij Atelier in Gulpen een stuk beter, en die hebben net geen ster.

Enfin, woensdag was ik bij de repetities van het toneel stuk King Lear met Toneelgroep Maastricht en praatte ik voor en achter de camera met hoofdrolspeler Huub Stapel. Als je mekaar al enige decennia kent, dan gaat dat als vanzelf. Het interview zal in de aanloop naar de première van 5 oktober worden uitgezonden in het nieuwe programma Limburg Centraal op L1. Waarmee ook meteen gezegd is dat ik gewoon mijn bijdragen blijf doen voor L1, alleen in een ander kader. Dus geen Limbourgeois maar meermaals per week zo actueel mogelijk in dat nieuwe programma. Dat meld ik even omdat vele 'verontrusten' er blijkbaar vanuit gingen dat ik was gestopt met televisiewerk. No way.

Donderdag de ene na de andere bespreking op kantoor, om alle producties - van de volgende Chapeau-editie tot de nieuwe restaurantgids - kwalitatief te bewaken en te begeleiden.

En dan de vrijdag met op het menu onder meer een komende grote tentoonstelling, het jubileummenu bij Da Vinci in Maasbracht, en daarna snel naar Maastricht voor nog twee zakelijke besprekingen voor alvast de kersteditie.

Toch nam ik tussen al die zaken door nog dagelijks de tijd om snel door de kranten te gaan. Tussen het zware nieuws vielen mij twee lichtere, maar wel leuke items op. Zangeres Rihanna heeft blijkbaar een lingerieserie op de markt gebracht met heel uiteenlopende modellen. Dus niet alleen de broodmagere dames, maar ook die met 'een onsje meer', in een aantal gevallen zelfs tientallen kilo's meer. Nou ben ik ervan overtuigd dat overgewicht ongezond is en het leven ook minder aangenaam maakt, maar is het is wel een sympathiek statement om het adagium van de modewereld met enkel half uitgehongerde meiden tegen te spreken.

En in de Israëlische stad Haifa zijn resten gevonden van een bierbrouwerij, die daar zo'n 13.000 jaar geleden in werking moet zijn geweest. Nou, en dat in het beloofde land.

In onze moderne tijd komen er steeds meer rapporten van wetenschappers waarin alcohol verketterd wordt. En natuurlijk, overconsumptie zal ongetwijfeld slecht zijn voor de mens en daar zien we helaas teveel voorbeelden van. Maar we moeten het nou ook weer niet te streng en sober maken. In de bijbel staat toch dat Jezus wijn maakte van water. Heb ik altijd al knap gevonden. En zijn verre voorvaderen lieten zich - zoals nu blijkt - het bier goed smaken. Dus alcohol is van alle tijden, wat de wetenschappers, streng religieuzen en andere verontruste medeburgers er ook van mogen vinden.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook