De koffer van Lies en de liefdesbrieven van Toon Hermans

Dyanne laat zich overweldigen door de stad Sittard en De Domijnen

Auteur: Dyanne Sleijpen
Vrijdag 21 september 2018

Nog niet zo lang geleden dacht ik dat er in Sittard weinig te doen was. Maar dat ga ik heel snel recht zetten. Ik heb mij ontzettend vergist! Na enig ‘onderzoek’ en enkele bezoekjes ben ik de stad langzaam maar zeker aan het ontdekken. Mijn eerste cultuurbezoek aan Sittard was een schot in de roos. De opening van het nieuwe erfgoedmuseum De Domijnen Sittard-Geleen.

Het avontuur begint al zodra ik de Odaparking uitloop. Ik word verrast door een prachtig uitzicht met mooie pittoreske huisjes en op de achtergrond de grote Sint-Petrus kerk. Wauw! Een mooie eerste indruk.

Normaal gesproken kom ik naar Sittard om te shoppen of te eten. Dan ga ik rechtstreeks naar de Markt. Nu loop ik door de Begijnenhof, waar ik – schaam  schaam – nog nooit geweest ben. Ik ben onder de indruk van dit prachtige stukje Sittard. Rechts om de hoek door een ijzeren hek lacht het bord van De Domijnen mij toe. Ik stap naar binnen en ben direct overdonderd door de heerlijke morgenzon die zorgt voor prachtige kunstwerkjes op de muren en de vloer. Benieuwd naar wat De Domijnen te bieden heeft vervolg ik de route.

24 objecten
Mijn oog valt op een grote lange gang met aan de rechterzijde houders waarop kleine beeldjes staan. Als ik dichterbij kom zie ik dat elk beeldje anders is. Een prachtig gezicht zo met dat fantastische licht. In juni dit jaar was er een wedstrijd. De Domijnen’ wilde veertien objecten die belangrijk zijn voor de historie van het gebied scannen en 3D printen. Objecten zoals een lijkplank, een zakmes, het Haantje van Buchten. Een oproep volgde: degene met de meest originele ingezonden motivatie maakte kans samen met het object te worden gescand. Een ontzettend lieve inzending bij de Merovingisch kralensnoer moet ik even met jullie delen:

‘Jade Simons – 8 jaar  (Lanaken, B)
Omdat ik juwelen erg leuk vind en erg nieuwsgierig ben hoe ze er vroeger uitzagen. Ik doe niets liever dan juwelen - liefst zoveel mogelijk - van mijn mama en tante dragen.’

Nu dus permanent in het erfgoed museum te bekijken. Fabuleus!

We lopen door naar het tweede gedeelte van de geschiedenis van de stad en de regio. Een waar avontuur: via de Bandkeramiekers en de Bokkenrijders naar de onafhankelijkheid van Limburg. Daarna van de Tweede Wereldoorlog en het mijnverleden naar de recente geschiedenis. Prachtige objecten zijn te bewonderen: de brievenkoffer van Lies met daarin onder andere liefdesbrieven van Toon Hermans, een oude grafkist gemaakt van een boom waarin een lijk zou hebben gelegen en een hoornen speelschijf uit de bronstijd. Een echte belevenis, ook al ben je niet in geschiedenis geïnteresseerd.

Trouwens, niet alleen bijzonder voor ‘oud’, maar ook voor ‘jong’. Speciaal voor de jeugd is er ‘een kinderbelevenis’. Kleine luikjes met vergelijkingen van objecten van vroeger en van nu en ook kijkgaten. En je ziet, deze worden niet alleen door de kleintjes bekeken. Over kinderen gesproken: zaterdag 13 oktober van 14.00 tot 16.00 uur organiseert De Domijnen een kinderworkshop archeologie (Werkgroep Archeologie Sittard). Dus kom met je kleine speurneuzen en laat ze de geschiedenis ontdekken.

  
Luij van Sittard
Vanuit twee zalen vol met Sittard-Geleense geschiedenis lopen we verder naar een hele andere ruimte: licht, groot en vol met kartonnen borden. De wisseltentoonstelling: ‘Luij van Sittard’. Een bijzondere foto-expositie waarin achttien markante Sittardenaren werden geportretteerd door twee fotografen: Ria Cox en Marion Willemsen. Naast de prachtige portretten zijn ook hun korte biografieën te lezen in zowel de moedertaal ‘Zitterds’ als in het Nederlands. De verhalen van ‘gewone’ Sittardenaren aangevuld met historische objecten en audiofragmenten.          

  

Naast de exposities zijn in oktober toffe activiteiten gepland. Ik ligt er graag drie uit:

- POWERVROUWEN! De powervrouwen van Sittard: ‘Meiden van Sittard’. Een groep vrouwelijke ondernemers met een eigen zaak in Sittard. Deze vrouwen staan vaak op de achtergrond maar spelen een belangrijke rol in de lokale maatschappij. Ze hebben zich verdiept in de historie van hun (familie)bedrijf en/of die van het pand waarin hun zaak gevestigd is. Prachtige verhalen en nooit eerder vertoonde foto’s zijn te bewonderen op de banners voor hun zaken. Samen vormen ze de route van een wandeling die langs zeventien ‘Meiden-panden’ voert die je op eigen tempo kunt lopen. De routebeschrijvingen zijn te verkrijgen in de winkels en horecazaken van de Meiden. Persoonlijk lijkt mij dit enorm interessant. Ik ga tijd vrijmaken om de route te lopen! Wie gaat er mee?

- 28 Oktober is er een historische theatrale rondwandeling vanaf het Erfgoedcentrum door de stad met LUITENANT PIEPENBRINK. De luitenant vertelt de over de avonturen die hij beleefde, zoals de opstand van 1830, de strijd tussen de Noordelijk en Zuidelijke Nederlanden. Ook leuk voor kinderen.

- 31 Oktober paneldiscussie over ‘OPSTAND ANNO NU’ in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Onder leiding van Frans Pollux discussiëren een aantal deskundigen over: ‘Is er heden ten dage sprake van opstand en hoe ziet dat er nog uit in ons 'rijke' Westen.”

Jullie zien, Sittard leeft en bruist. En dit is nog langs niet alles!
Binnenkort meer. Ik ben helemaal ‘om’.

Enthousiast en nieuwsgierig?
Het Erfgoedcentrum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Fotografie: Focuss22 – Jean-Pierre Geusens

____________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Lees ook